RSS

Panduan membaiki masalah Astro

13 Feb

Logo Astro

Troubleshooting

Bagaimana untuk menyelesaikan masalah sistem Astro di rumah anda? Selalunya masalah teknikal Astro yang berlaku di rumah anda merupakan masalah yang kecil. Sekecil-kecil masalah yang pernah saya selesaikan ialah pelanggan di rumah tidak membuka (switch off) plug decoder. Bayangkan, anda terpaksa membayar RM50 untuk mengupah juruteknik membuka (switch on) decoder anda.

Sekiranya anda menghadapi sebarang masalah teknikal sistem Astro lakukanlah perkara berikut sebelum menghubungi talian khidmat pelanggan Astro.

1.    Kenal pasti ‘error message’ yang terpapar di skrin TV anda. Antara error yang sering berlaku ialah:

a. Service Currently Not Available (SCNA)

i.    Ralat SCNA terbahagi kepada 2 keadaan.

Keadaan 1

 • Terdapat symbol empat segi berwarna kuning di penjuru atas sebelah kanan screen TV:

Ralat ini bermakna decoder anda tidak menerima sebarang signal dari satellite. Tekan Menu – Satellite Signal. Anda akan dapati signal strange kosong (BER 2) BER ialah Bit Error Rate.

Punca masalah:

 • Kemungkinan anda pernah ‘menyentuh/mengubah’ kedudukan dish (piring) Astro.
 • Mungkin berlaku angin kencang yang mengubah kedudukan asal dish.
 • Kemungkinan terkena panahan petir yang merosakkan LNB. LNB ialah alat yang digunakan untuk menerima signal dari satellite yang dipasang di hujung dish.
 • Kemungkinan LNB terlalu using (7/8 tahun) dan tidak mampu untuk berfungsi secara optimum.
 • Kemungkinan panahan petir atau sumber elektrik yang tidak stabil telah merosakkan receiver di dalam decoder.
 • Kemungkinan kabel terputus.
 • Kemungkinan sambungan antara kabel dengan decoder longgar/tercabut.
 • Sekiranya anda pernah membuka (unplug) pin pada hujung kabel, kemungkinan terjadi litar pintas di dalam cable.

Penyelesaian:

 • Tukar decoder anda sementara dengan decoder kawan/saudara mara anda. Sekiranya decoder yang anda pinjam berfungsi dengan baik, ini bermakna decoder anda telah rosak (kemungkinan terkena kilat yang merosakkan receiver di dalam decoder). Tetapi sekiranya SCNA masih berlaku sila ikuti langkah seterusnya:
 • Periksa hujung cable. Sekiranya anda pernah membuka/mengusik sambungan cable di belakang decoder, dicadangkan anda membuat sambungan baru dengan memotong hujung cable tersebut dan buat potongan seperti gambar di bawah:

 • Pasangkan hujung cable tersebut dengan pin yang asal dipasang dengan kemas.

 • Sekiranya anda yakin sambungan antara cable dengan decoder baik, periksa pula keadaan fizikal keseluruhan cable Astro. Sekiranya didapati cable telah terputus di mana-mana bahagian, anda dinasihatkan untuk menggantikan dengan yang baru (keseluruhan). Tidak digalakkan untuk membuat penyambungan semula kerana kualiti signal akan terjejas dalam tempoh tertentu. Kecuali anda menyambung dengan penyambung khas.
 • Tetapi sekiranya didapati cable hanya ‘terluka’, tutup tempat yang terdedah tersebut dengan tape.
 • Sekiranya sambungan dan cable berkeadaan baik, periksa pula dish. Berhati2 semasa memanjat! Pastikan dish berada dalam kedudukan yang kemas dan tidak bergoyang2. Harus diambil perhatian, permukaan dish tidak boleh dilindungi oleh sebarang objek. Terutamanya alang pada cucur atap atau cucur atap itu sendiri. Sekiranya terdapat sebarang objek yang boleh mengganggu komunikasi LNB dengan satellite, sila alihkan.
 
“TAHUKAH ANDA, sekiranya objek yang menghalang permukaan dish merupakan objek yang bergerak (seperti rimbunan daun) signal strange akan berubah2 sekiranya objek tersebut bergerak. Contohnya apa bila rimbunan daun ditiup angin, BER 0 akan berubah menjadi BER 1 (bar satellite signal akan berubah daripada hijau kepada kuning) dan keadaan ini akan berterusan. Ini bermakna ‘terkadang’ anda akan melihat simbol bulat berwarna kuning terpapar di sisi atas sebelah kanan screen TV anda dan kualiti gambar akan terjejas seperti anda sedang menonton CD pirate!”
“TAHUKAH ANDA, terdapat sesetengah kes (kebiasaannya rumah kampong), kayu alang yang menyokong dish reput (setelah beberapa lama) dan tidak mampu untuk menampung berat dish. Ini akan menyebabkan dish ‘jatuh’ (condong ke bawah/berubah kedudukan). Sekiranya perubahan tersebut ketara, SCNA akan berlaku.”
 
“TAHUKAH ANDA, anda boleh mencari sendiri arah satellite dengan berpandukan matahari. Bayang matahari petang boleh membantu anda mencari arah dengan tepat tanpa menggunakan satelit meter.”
 

Keadaan 2

Terdapat symbol bulat berwarna kuning di penjuru atas sebelah kanan screen TV :

 • Ralat ini bermakna decoder anda menerima signal dari satellite, tetapi signal yang diterima terganggu (tidak optimum). Tekan Menu – Satellite Signal. Kelihatan bar signal berwarna kuning  (BER 1) dan bertukar pula kepada warna merah (juga BER 1). Kadang kala bar tersebut bertukar kepada hijau (BER 0) dan kembali menjadi kuning dan merah dan keadaan tersebut berterusan atau mungkin terus berkedudukan BER 1 (bar kuning/merah).
“TAHUKAH ANDA, keadaan ini tidak akan berubah menjadi baik, sebaliknya akan terus buruk dan akhirnya akan berlaku SCNA secara kekal.”

Punca masalah:

 • Kemungkinan dish Astro anda tidak kemas/bergoyang.
 • Kemungkinan terdapat rimbunan daun menghalang komunikasi dengan satellite.
 • Kemungkinan LNB telah lemah dan tidak mampu berfungsi dengan optimum.
 • Kemungkinan receiver decoder lemah.


Penyelesaian:

 • Tukar decoder anda dengan rakan/saudara mara untuk sementara (dalam 1 minggu). Sekiranya keadaan menjadi baik, ini bermakna receiver decoder telah lemah dan mesti ditukar dengan yang baru (sila hubungi Astro untuk membuat permohonan menukar decoder) atau sekiranya decoder anda telah melepasi tempoh jaminan (1 tahun), beli sahaja decoder yang baru daripada rakan2 anda yang telah ‘potong’ Astro.


“TAHUKAH ANDA, pihak Astro boleh mengesan kedudukan anda dengan menggunakan satellite dan no. siri subscription card anda? (GPS)”

“TAHUKAH ANDA, subscription agreement anda dengan Astro adalah 2 tahun (mungkin lebih tertakluk kepada perjanjian), tetapi tempoh jaminan decoder hanya 1 tahun sahaja. Bukan mengikut tempoh perjanjian.”

 

b.    Please Insert Your Smart Card (PIYSC)


Ralat ini sangat jarang berlaku. Ia biasanya berlaku kepada decoder yang telah lama digunakan atau amalan memasukkan kad ke dalam slot secara kasar.

Punca masalah:

Masalah ini disebabkan oleh card reader yang terdapat dalam decoder, tidak dapat membaca smart card anda.

Penyelesaian:

 • Sila pastikan smartcard anda dimasukan dengan betul ke dalam slot Smartcard 2.

“TAHUKAH ANDA, slot Smartcard 2 digunakan oleh juruteknik untuk setting/reset decoder anda dengan menggunakan maintenance card.”
 • Sekiranya smartcard anda tidak pernah dicabut setelah sekian lama, sila keluarkan kad tersebut dan bersihkan permukaan smartcard. Caranya amat mudah, anda cuma perlu menggunakan getah pemadam dan menggosokkan perlahan2 di atas chip. Kemudian cuba masukan kembali smartcard tadi perlahan2 sehingga habis dan restart decoder.
 • Sekiranya langkah di atas gagal mengatasi masalah PIYSC, unplug decoder anda dan tanggalkan semua cable di belakang decoder.

NOTA/PERINGATAN:

 1. Langkah ini hanya boleh dilakukan sekiranya decoder anda telah melepasi tempoh jaminan.
 2. Hanya mereka-mereka yang berani, yakin dan INGIN TAHU sahaja boleh melakukan langkah seterusnya.
 3. Anda mesti mempunyai screw driver khas untuk membuka casing (sila lihat screw di belakang decoder).
 4. Hanya untuk decoder model Thomson DVB850’s dan Nokia DVB 8750’s sahaja.
 • Tanggalkan semua skru pada casing.
 • Buka casing dengan berhati2.
 • Di bahagian dalam, terdapat 2 card reader.
 • Perhatikan betul2 di bahagian dalam bulatan. Terdapat clip di kiri dan kanan pada setiap card reader.
 • Buka klip tersebut dengan berhati2.
 • Tukar/terbalikkan card reader tersebut. Maksudnya card reader 1 dimasukan ke slot 2, kad reader 2 dimasukan ke slot 2.
 • Pastikan card reader tersebut dipasang semula dengan kemas.
 • Kemudian pasang semula casing dan screw dengan kemas dan plug semua cable (AV cable, satellite cable dan power cable) seperti asal. On kan decoder anda dan tunggu sehingga decoder diaktifkan sepenuhnya.

“TAHUKAH ANDA, inilah langkah yang dilakukan oleh juruteknik sekiranya anda menghantar decoder ke kedai atau memanggil juruteknik datang ke rumah. Caranya terlalu mudah, tetapi kos yang anda bayar terlalu mahal dan tidak setimpal dengan perkhidmatan yang diberikan.”

 • Sekiranya anda mempunyai decoder lama, JANGAN JUAL. Simpan untuk kegunaan kecemasan. Decoder lama yang anda jual sebenarnya mempunyai nilai yang tinggi berikutan alat gantinya yang mahal (kerana permintaan melebihi penawaran 🙂 )
“TAHUKAH ANDA, decoder lama yang tidak digunakan sebenarnya mempunyai masalah yang tidak seberapa. Tetapi dijual semula dengan harga yang tinggi selepas dibaiki.”

 

c. Blank Screen / Tiada Audio

Maksudnya tiada visual di screen TV anda. Ia berkaitan dengan Audio Visual (AV) cable yang mempunyai 3 warna (Kuning , Putih dan Merah).

Punca masalah:

 • Kemungkinan AV cable rosak (terputus dan dsb.).
 • Kemungkinan AV cable longgar.
 • Kemungkinan AV cable dipasang pada port yang salah di belakang TV (output).
 • Kemungkinan motherboard (port IO) decoder rosak.
 • Kemungkinan port IO pada TV rosak (pernah berlaku pada saya).


Penyelesaian:

 • Periksa cable AV pada belakang decoder dan belakang TV. Pastikan sambungan betul dan kemas. Sekiranya anda menggunakan cable S-Video, HDMI dan lain2, perlu pastikan juga perkara yang sama.
“TAHUKAH ANDA, sistem decoder anda sama seperti sistem DVD player. Bezanya cuma DVD player menerima isyarat AV dari sekeping DVD/CD dan decoder menerima isyarat AV dari satellite melalui receiver yang terdapat dalam decoder.”
 
“TAHUKAH ANDA, terdapat beberapa jenis sambungan untuk decoder anda?  RF cable. RF cable sama seperti anda menggunakan antenna rumah biasa yang dipasang di belakang TV. Ia menghantar isyarat AV ke TV melalui frekuansi radio. Sebab itu, apa bila anda menggunakan cable jenis ini, anda perlu mencari siaran Astro sama seperti anda mencari frekuansi dalam unit TV analog biasa. Tetapi kualiti video/gambar yang terhasil amat tidak memuaskan. AV chord. AV chord mempunyai 3 cable berasingan iaitu Video (kuning), Audio L (putih) dan Audio R (merah). Kualiti image yang terhasil setanding dengan DVD. S-Video.  S-Video hanya terdapat di TV generasi baru (sebelum HDMI). Kualiti gambar amat memuaskan. S-video juga mampu menyokong sistem blue-ray dan 3D. HDMI. Sistem yang menyokong gambar definasi tinggi, 3D dan sebagainya.”
 • Pastikan anda memasang AV cable (sekiranya anda menggunakan AV chord) di port yang betul. Perhatikan port2 yang ada di belakang TV anda.

 • ‘In’ (Input/masuk) ialah satu set IO port yang membenarkan audio dan visual masuk. Ia terdiri daripada audio (kiri/kanan) dan video. Bergantung kepada jenis dan jenama TV, ia mungkin mengandungi lebih dari satu set. Seperti contoh di atas, TV ini mempunyai AV 1, AV 2 dan AV 3. Ini bermakna TV jenis ini mampu menyokong sehingga 3 gadget sekali gus. Contohnya anda mempunyai 1 unit DVD player, 1 unit parabola decoder dan 1 unit Astro decoder, anda boleh memasang kesemuanya dan control melalui remote (butang AV/TV di remote control).
 • ‘Out’ (output/keluar) membenarkan audio dan video keluar. Contohnya anda menggunakan sistem amplifier atau home theater. Di sini saya andaikan anda ingin menggabungkan decoder Astro dan amplifier/set home theater. Anda mempunyai 2 pilihan mengikut kehendak dan keperluan:

Kesan: 

 • Sekiranya anda menutup (switch off) TV, anda masih boleh mendengar audio (radio melalui Astro) melalui sistem home theater/amp anda. Ini kerana audio output dari decoder terus ke amp tanpa melalui speaker TV. Tetapi sekiranya sistem amp gagal berfungsi, tiada sebarang audio melalui speaker TV (build in).

Kesan: 

 • Anda bergantung sepenuhnya kepada TV. Sekiranya TV dipadamkan, tiasa sebarang audio di ‘outputkan’ ke amp.*perkara sama juga akan berlaku sekiranya Astro Decoder digantikan dengan CD/DVD player. Kualiti audio tidak akan terjejas selagi anda memalam jack dengan betul (R ke R, L ke L) dan menggunakan spesifikasi cable yang betul (mampu menyokong kekuatan voltan amp anda).
 • Selagi kable-kable anda dipasang dengan betul dan kemas, tiada masalah akan timbul kecualilah port-port AV rosak (kemungkinan disebabkan elektrik tidak stabil atau terbakar) atau AV chord longgar (selalu sangat cabut/honggar (kata orang kedah).


d. Lain-lain masalah, sila emailkan kepada admin atau Astro Online hubungi talian Khidmat Pelanggan Astro 1300 82 3838 atau 03 9543 4129.

“TAHUKAH ANDA?
🙂 Anda boleh split Astro kepada banyak TV. Sama ada 1 channel atau channel berasingan. (Melanggar syarat langganan/kontrak Astro).
🙂 Maklumat akaun terdapat di dalam smart card.
🙂 Anda boleh menjadikan decoder biasa anda seperti decoder Astro *MAX atau B.yond dengan menggunakan Windows Media Player V12.0 ke atas dengan OS sekurang-kurannya Windows Vista. Anda hanya memerlukan sebuah PC, TV card, decoder (biasa) dan akaun Astro yang aktif. Jadi anda boleh pause, stop, rewind, record dan burn.
Anda perlu berfikir beribu kali sebelum melanggan decoder *MAX kerana kos penyelenggaraan yang tersangat tinggi.
 
*Astro MAX merupakan penyahkod baru yang mampu merakam sesuatu rancangan di Astro selama 60 jam dengan kapasiti rakaman sehingga 80GB, dan menjadi perakam video digital yang pertama di Malaysia, walaupun satu lagi perakam video digital diintegrasi dalam TV dipanggil “Time Machine TV” dari LG yang diperkenalkan. Penonton boleh merakam sesuatu rancangan sambil menonton rancangan kegemaran di saluran lain dan boleh menonton kembali rakaman yang telah dibuat sebelum ini.
Diperkenalkan pada Julai 2006. Pada awal dikeluarkan, Astro MAX merupakan produk exclusive. Pada tahun 2008, Astro MAX telah dihentikan pengeluarannya. Bagaimanapun ada pelanggan yang masih menggunakannya sehingga kini (Mac 2010). Dan yang terbaru ialah B.yond.”

Astro B.yond

Pada Disember 2009, Astro menjadi penyiar Malaysia pertama yang memperkenalkan HDTV di Malaysia melalui perkhidmatan B.yond dengan dekoder serba baru khusus untuk menerima isyarat HD, bermula dengan empat saluran HD iaitu Astro SuperSport HD, HBO HD, National Geographic Channel HD dan History HD, diikuti ESPNHD pada Januari 2010.

Televisyen definisi tinggi (high-definition television, HDTV) ialah sejenis sistem penyiaran televisyen yang bercirikan peleraian yang jauh lebih tinggi berbanding format-format biasa (NTSC, SECAM, PAL). Walaupun adanya format-format HDTV analog awal yang pernah dipancarkan di Eropah dan Jepun, HDTV biasanya dipancarkan secara digital, kerana penyiaran televisyen digital (DTV) memerlukan lebar jalur yang kurang jika menggunakan mampatan video secukupnya.

Untuk melanggan Astro B.yond (menggunakan sistem HD), anda memerlukan TV yang mampu menyokog HD. HDTV menghasilkan sekurang-kurangnya dua kali ganda peleraian linear televisyen definisi standard (SDTV), maka membolehkan lebih banyak perincian untuk dipaparkan berbanding televisyen analog atau DVD biasa. Tambahan pula, piawaian teknikal untuk penyiaran HDTV juga mampu mengendali gambar-gambar nisbah aspek 16:9 tanpa terpaksa mengalami letterboxing atau penegangan anarmorfik, maka meningkatkan lagi peleraian berkesan untuk kandungan sedemikian.

 

Kelemahan sistem ini

Bagaimanapun, terdapat pelbagai sebab kualiti HD terbaik jarang dicapai. Masalah utamanya ialah kurangnya input HD. Kebanyakan saluran kabel dan satelit dan sebilangan saluran “definisi tinggi” pun tidak disiarkan dalam HD sebenar. Tambahan pula, mutu imej boleh terjejas jika televisyen tidak disambung betul-betul pada perkakas input atau diatur dengan sebetulnya untuk prestasi optimum input. Isyarat digital HD akan sama ada memberikan gambar yang sangat baik, gambar dengan pempikselan yang nyata, gambar pegun berturut-turut, atau tiada gambar langsung. Apa-apa gangguan pun akan menyebabkan isyaratnya tidak dapat ditonton. Berbanding isyarat bermutu rendah yang didapati akibat gangguan dalam siaran televisyen analog, gangguan dalam siaran televisyen digital akan membeku, melangkau, atau memaparkan maklumat “sampah”.

Untuk menonton siaran HDTV, para penonton perlu menaik taraf TV mereka, maka itu perlu banyak berbelanja. Penambahan nisbah aspek yang baru akan menyebabkan kekeliruan pengguna jika paparan mereka dibolehkan satu atau lebih nisbah tetapi perlu beralih ke nisbah yang betul oleh pengguna. Rancangan TV definisi standard dan filem cetera biasa (kebanyakannya filem yang keluar sebelum tahun 1953) asalnya dirakam dalam nisbah 4:3 piawaian, apabila dipaparkan dengan betul pada monitor HDTV, akan disertakan ruang paparan kosong di sisi kiri dan kanan imej. Ramai pengguna tidak puas hati dengan ruang paparan yang tidak dipakai ini dan sebaliknya memilih untuk mengherotbenyotkan rancangan definisi standardnya dengan meregangkan paparan secara mendatar untuk mengisi ruang, lalu menyebabkan semuanya dalam paparan kelihatan terlalu luas atau tidak cukup tinggi. Selain itu, mereka boleh memilih untuk mengezum imej lalu menanggalkan kandungan di bahagian atas dan bawah paparan rancangan TV asal.

Sesetengah penonton HDTV akan mendapati sesuatu gangguan ketika gerakan babak yang lebih pantas atau peralihan babak sepenuhnya. Gangguan “pempikselan” atau “berblok-blok” ini disebabkan pemampatan video yang agresif dalam bahan sumber. Secara teknikal, ini bukanlah kesilapan HDTV, kerana HDTV secara amnya cuma memaparkan apa yang disalurkan oleh penala atau sumber (seperti peti dekoder televisyen kabel atau satelit). Makin banyak mampatan yang digunakan dalam video, maka amkin nyatalah kejadian pempikselan. Oleh sebab setiap penyedia kandungan boleh memilih kadar bit (oleh itu, amaun lebar jalur) yang digunakan untuk video, penyedia yang menumpukan lebih lebar jalur akan memperoleh kandungan HDTV bermutu video lebih tinggi dan kurang gangguan. Pempikselan sebegini tidak terjadi dalam penyiaran televisyen analog yang tradisional.

Satu lagi kekurangan HDTV berbanding televisyen biasa selama ini adalah kekeliruan pengguna yang berpunca daripada piawaian dan peleraian yang berbeza, seperti 1080i, 1080p, dan 720p. Lagi merumitkan perkara ini adalah perubahan-perubahan dalam penyambungan televisyen dari video komponen, ke DVI, diikuti HDMI.

Leraian Video Digital
Penentuan Contoh kegunaan Leraian (baris) Kadar (Hz)
Selang Seli (medan) Progresif (bingkai)
Rendah; MP@LL LDTV, VCD 240; 288 (SIF) 24, 30; 25
Biasa; MP@ML SDTV, SVCD, DVD, DV 480 (NTSC, PAL-M) 60 24, 30
576 (PAL, SECAM) 50 25
Dipertingkat EDTV 480; 576 60; 50
Tinggi; MP@HL HDTV, BD, HD DVD, HDV 720 24, 30, 60; 25, 50
1080 50, 60 24, 30; 25

Jadual ini memaparkan jumlah leraian piksel mengufuk dan menegak melalui saiz petak, dan tidak mencerminkan bentuk skrin atau piksel (nisbah aspek) format ini dengan tepat, iaitu 4:3, atau 16:9.

Sumber: http://ms.wikipedia.org/wiki/Televisyen_definisi_tinggi#Kadar_bingkai_atau_medan_standard

Sesetengah daripada artikal di atas dirujuk daripada http://ms.wikipedia.org/wiki/Televisyen_definisi_tinggi#Kadar_bingkai_atau_medan_standard

Penafian: Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakan, kemalangan, kecederaan, kematian, kecacatan, kemusnahan harta benda dan/atau pelanggaran perjanjian antara anda dan pihak MEASAT Broadcast Network Systems Sdn Bhd (Astro) di atas penggunaan panduan ini. Setiap artikal dan fakta yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman penulis melakukan ‘troubleshooting’ terhadap kerosakan.

Advertisements
 
286 Comments

Posted by on 13/02/2011 in Astro Troubleshoot

 

Tags: , , , ,

286 responses to “Panduan membaiki masalah Astro

 1. zana

  28/03/2011 at 5:39 pm

  apakah wujud caj yng dikenakan bila nak upgread astro. kenapa tidak boleh pakai yg lama?

   
  • MWA

   11/05/2011 at 8:39 am

   upgrade ada 2 jenis. software (update) & hardware (upgrade). utk update software tidak perlu bayaran. buat sendiri di rumah. tapi untuk upgrade hardware semestinya dikenakan bayaran. untuk upgrade, beli je decoder baru sebab harganya lebih murah (saya boleh dapat yg lattest/baru dgn harga RM150) daripada upgrade. kalu beli baru tak payah ada kontrak dah.

   apa bezanya update dgn upgrade ni? utk update software, perlu hardware yang compatible. kalau hardware tak support software, pun tak boleh. kedua2nya penting (nak update kadangkala kena upgrade). sebab tu tak digalakkan pakai yang lama.

    
   • Shawn Aaron Justin

    17/01/2016 at 8:26 pm

    Kalau aku cuba satelite lain dari Astro mcm true vision dekat thailand ker boleh tak?

     
 2. roki

  14/06/2011 at 11:52 pm

  smlm sy tukar lokasi piring astro. mula2 dpt signal tp 63 AGC je..ari ni, sy try adjust lg, terus hilang signal sampai skrag..bengang betul..dari ptg td try tp x dpt gak…ada tips tambahan x?

   
  • MWA

   26/06/2011 at 1:55 pm

   AGC standard biasanya antara 70 hingga 78. kalau 63 tu dalam tahap boleh la tengokk… ok, utk dapatkan signal strange yg baik biasanya technician gunakan meter. tapi dalam keadaan darurat, guna cara manual pun boleh. tapi bergantung pada nasib jugak la.

   pada pendapat saya, tala dah tepat dah tu. cuba mgkin ada berberapa sudut yg u nak kena cek. kalau nak tau, kat dish astro ada 3 jenis sudut. 3-3 penting. 1 sudut kat LNB (yg macam lampu suluh tu. 2 sudut horizontal dish. 3 sudut vertical dish.

   sudut LNB biasanya dalam 45 darjah ke kiri atau kanan (bergantung kpd kawasan). kena kunci jangan bagi goyang.

   sudut horizon tak tentu, ikut kawasan. biasanya dekat2 dengan arah kiblat (mata hari jatuh). usha2 ‘kawasan’ tu.

   sudut vertical biasanya antara 65-75 darjah (kebanyakan 70). kena kunci jugak.

   Semua sudut2 tu kena kunci baik2 jangan bagi gerak2. Try la tengok.

    
   • nurlll

    20/06/2012 at 1:20 am

    masalah sy sme mcm roki..tp sy lg teruk x dpt lngsung ACG (0) trus…seharian x tgk tv……nk bt mcm mne?

     
 3. fadly

  28/06/2011 at 6:31 pm

  saya guna lcd tv philips tapi masa ajen astro tu mai pasang awat dia tak pasang skali kabek HD kat tv tu… dah tu la ni nak tgok astro HD xbleh laaa……….. adoiiii camna nak wat ek

   
  • MWA

   30/06/2011 at 10:20 pm

   Senang ja… kalau subscribe astro byond , automatik akan dapat cable tu (yang biasa biasanya xdapat). Plugin sendiri ja, tak perlu seting apa2 dah cz decoder akan auto detect pixel dan resolution & lain2 info tv tu. Kalau panggil technician, kurang2 RM50 jugak tu…

    
 4. pait

  10/07/2011 at 9:53 pm

  decoder xbleh on trus,mula2 tu cuba ketatkan kabel supply ke decoder,kemudian ok tp slepas tu tepadam plak..suis on plug dan cuba cek supply ,ada supply masuk ke docoder tp ntahla langsung xhidup pn..

   
  • MWA

   13/07/2011 at 10:50 pm

   kemungkinan power board terbakar. kalau dah tak ada warranty, cuba buka cek tengok power board tu. tengok kat fuse. kalau terbakar tukar je. kalau bukan masalah fuse maknanya ada components pada power board terbakar. kalau nak beli spare part harga dia jadi mahal balik. nak jomat kos, tukar je decoder baru. beli sendiri kat kedai xada re-agreement. kalau technician datang tukar decoder kena re-agreement 1 tahun.

    
 5. mie

  15/08/2011 at 11:41 pm

  Saya mengadapi masalah SCNA dimana hanya terjadi pada channel 101,102,103,119 dan 708. Channel dari pakej astro sumua ok. Nak kata piring teralih, mmg dah ketat. AGC = 67, BER = 0, sebelom ni pun mcm tu, ok je. tapi skrg dah dah xelok. ada tip x?

   
  • MWA

   22/08/2011 at 8:52 pm

   AGC 67 sebenarnya agak lemah. Cuba tingkatkan sehingga 78 atau sekurang2nya 75.

    
   • deli

    16/09/2011 at 1:33 am

    pelik dgn decoder saya, kerana hanya ch 101,104, 105, 501 aje yang ada gambar…ch lain blank screen..senyap aje…apa masalah tu? Cucuk smartcard pd decoder kawan ..semua ch ok..tip top….minta bantuan skit..

     
   • MWA

    20/09/2011 at 4:14 pm

    Try tengok AGC. Kalau bawah 67 bermakna AGC agak lemah. Lepas tu try pulak tukar decoder dengan kawan sekejap. Kalau masalah tak selesai jugak, bermakna masalahnya pada dish. Cuba mendaki atas bumbung dan membetulkan alignment. Tapi hati2, silap percaturan AGC hilang terus semua channel tak dapat tengok… ada berani? 🙂

    *perhatian, ada sesetengah kawasan yang AGC 65 je, tapi semua channel ok.

     
   • deli

    20/09/2011 at 11:49 pm

    AGC? 73 tu BER 0….lalu saya dah bawak decoder dan smartcard ke rumah kawan..terus ok…ini bermakna dish kaput nampaknya…mcm mana nak cari dish jer?..

     
   • MWA

    26/09/2011 at 9:47 am

    Tak perlu beli dish 1 set. Rasanya LNB dah lemah. Tukar je LNB (yang macam lampu suluh tu). Try beli kat kawan2 yang dah terminate akaun Astro atau tanya kedai ekeltrik yang ada buat installation services (selalunya ada banner Astro depan kedai tu).

    Kalau tukar 1 set, nanti masalah nak alignment semula.

    Tapi sebelum sentuh LNB tu, tengok dan ingat betul2 kedudukan sudut dia. Lepas tu pasang balik seijik macam yang asal. Takut2 nanti ACG jadi semakin lemah or hilang terus.

     
   • mia

    30/12/2012 at 11:53 am

    prob astro sy pun sm cam mie gak…tp lg teruk hya dpt 105 n 411 je…AGC = 72, BER=0..sy xtau nk cek apa dah ni..tipon kt astro, kata bhgn teknikal nk call back..tp xcall pun…

     
 6. inanza

  27/08/2011 at 3:02 pm

  Sy baru psg astro beyond pvr tp kabel HDMI psg sendiri. Bila dah buat samb antara kabel HDMI di dekoder ngan TV gmbar x keluar pulak.

  Kalau dh guna kabel HDMI masih perlukah buat smbg antara dekoder ngan TV m’gunakan kabel standard AV yg biasa tu(merah putih kuning). Sampai skrg x berjaya buat samb kabel HDMI, kalu kabel AV biasa tu ok jer bila samb ke AV port.. gmbr keluar je. Saya guna TV Sony HD, so mmg nk juga try guna HDMI kabel smpai b’jaya

   
  • MWA

   03/09/2011 at 12:03 am

   Memula pastikan output TV betul dan sama dengan port input yang digunakan. Contohnya kalau guna standard A/V cable, ada banyak output. Macam AV1, AV2, AV3, kalau guna SVIDEO ada pulak SVIDEO1, SVIDEO2 dsb bergantung kepada banyaknya port input yang ada. Lagi canggih TV tu, lagi banyak function, lagi banyak port input, lagi banyak opsyen output.

   Kalau dah guna HDMI port, tak perlu lagi port yang lain. Port yang lain2 tu mungkin boleh digunakan untuk gajet yang lain spt DVD player dsb. Elakkan pembaziran 🙂

   Tapi bagi kes ni, kalau onput dan input port dah betul, saya pasti masalahnya pada configuration HDMI port pada TV. Pastikan connection kemas. Cuba cek balik manual TV dan dapatkan setting yang betul.

    
 7. lukman

  06/09/2011 at 2:20 pm

  Salam,
  Saya ada satu decoder astro hitam yang lama. Bila saya tekan butang pada remote, dia still tak boleh baca. pada skrin keluar jam. dah banyak kali cuba on off. Harap sudi membantu.
  TK

   
  • MWA

   08/09/2011 at 8:54 pm

   W’salam…

   Kemungkinan decoder tak detect remote atau remote rosak. Try ‘tekan jangan lepas’ (hold) butang menu & tekan butang 1, 7, 8 dengan pantas.

   Masih tak boleh? Mungkin jugak remote tak compatible dengan decoder. Dapatkan remote yang compatible dan buat langkah di atas.

   Tak boleh jugak? mungkin masalah pada mainboard decoder tu. Kos untuk membaiki lebih mahal dari beli baru.

   Jangan lupa cek bateri remote (saya pernah charge orang RM70 sebab bateri remote habis, sebab customer tu tak cek dulu) 🙂

    
   • ibumizan

    02/07/2016 at 7:23 am

    Hal ni selalu jadi kat remote astro saya. Mmg sebab bateri je pun. Hehehe..

     
 8. ariez

  07/09/2011 at 10:36 pm

  Saya baru dapatkan tv LCD sharp aqua..mslhnya x dpt langsung siaran astro..dah cubabermcm cara…adakah perlu menukar decoder…sblum ni cuma wayar putih dan merah..boleh terangkan???tq

   
  • MWA

   08/09/2011 at 9:10 pm

   saya kurang jelas maksud ‘tak dapat lansung’. adakah tak dapat channel atau lansung tak ada imaje pada tv?

   1. Kalau lansung tak ada imaje, kemungkinan port IO yang digunakan salah. Try select (explore) satu persatu port yang ada. contohnya kalau guna HDMI 1 pada tv, pastikan kable astro bersambung dengan port HDMI 1 juga di belakang tv (setiap port IO ada tulis di belakan tv).

   2. Begitu juga dengan sambungan belakang decoder. Pastikan kemas dan terutama IO video (warna kuning) disambung dengan baik. Kalau masih tak boleh tengok, kemungkinan masalah kable (jarang2 berkalu). Kalau masih tak selesai jugak, kemungkinan mainboard decoder rosak (pernah berlaku pada decoder yang baru dibuka dan ianya terjadi pada saya).

   3. Kalau image pada tv ada, cuma tiada channel cuba hubungi astro untuk refresh akaun.

    
   • tohai

    17/10/2013 at 1:12 pm

    Salam.,saya pun mempunyai masalah yg sama.Da cucuk da semua kabel merah,kuning dgn putih.dkt tv on.tp xkeluar apa2 channel pon.mcm astro xdetect lgsung…ke HD tv dgn decoder astro ni kena connect pakai cable HDMI baru die blh on?

     
 9. ariez

  07/09/2011 at 10:55 pm

  Saya baru sj dptkan tv LCD32 Sharp Aqua siri 400HDMI..mslh skrg nie..sy cuba sambungkan dgn kabel astro tidak dapat sebarang signal apatah lagi gambar…utk makluman kwsn taman saya mmg sush nak dpt tv biasa jadi terpaksa gunakan astro…kabel yg ada hanya antena dan warna merah n putih…dah sambung semua n setting input dgn tv..tapi still x dpt apa…blh tlg beri nasihat>?????terima kasih…

   
  • MWA

   08/09/2011 at 9:20 pm

   Sepatutnya ada 4 kable iaitu antenna, merah (audio R), putih (audio L) dan KUNING (video). Nampaknya masalah di atas tidak mempunyai kable KUNING (video) menyebabkan tiada video akan dihantar ke TV. Kesimpulannya tiada sebarang image akan dipaparkan ke TV kerana kable video tidak disambung.

    
 10. kevin mask

  17/09/2011 at 3:46 pm

  camner nk connect home theatre jvc thd7 ke decoder astro. dh cuba ikut cara diberi tp tk jadi gak.harap blh tlg

   
 11. wan

  07/10/2011 at 9:33 am

  saya baru beli TV Lcd philip. mcm mana saya nak sambung astro (sliver) dan DVD player bersekali? port AV cuba ada 1.

   
  • MWA

   19/10/2011 at 8:37 am

   Port AV belakang decoder ada 1 set. Belakang DVD player pun ada 1 set jugak. Tapi belakang TV mesti ada banyak port AV punya. Biasanya TV generasi baru sekarang ni ada banyak port2 dan boleh support banyak jenis connection. Kalau memang dekat belakang TV cuma ada 1 set je port AV, en wan boleh gunakan kaedah lain untuk membuat sambungan seperti port S-Video, HDMI dan sebagainya.

    
 12. ZUlnas

  07/10/2011 at 7:20 pm

  tuan, saya x langgan channel HDMI astro yg 20RM tu, tapi klau boleh ingin guna port hdmi untuk decoder astro beyond sbb tv saya (Philips LCD) ada satu je port video AV, nak guna utk DVD player. ada x cara? call astro hotline dia kata x boleh. takkan nk kena langgan jugak. bukan nak tengok HD pun. TQ atas bantuan tuan.

   
  • MWA

   17/10/2011 at 4:56 pm

   Saya tak pasti en zul guna decoder model apa. kalau guna decoder selain beyond atau max, memang tak boleh la sebab tak ada port HDMI kat belakang decoder tu. Sebenarnya port2 yang boleh digunakan selain AV ialah port RF dan S-Video. Untuk kualiti gambar, saya cadangkan en zul gunakan port S-Video (ada jual di kedai2 elektrik).

    
 13. Aliah

  08/10/2011 at 3:27 pm

  tolong saya boleh ? saya buka astro boleh tapi dia punya info yang oren tak appearlah. nak buat macam mana ? saya rasa remote control okay. *saya guna byond

   
  • MWA

   19/10/2011 at 8:28 am

   Cuba test semua button yang ada. Kemungkinan masalah pada remote control.

    
  • ash@ass_tro

   26/10/2011 at 2:20 pm

   rasanya anda offkan channel info dlm setting. cuba check setting kt >menu >options. set channel info dlm mode ‘on’.

    
 14. Mohd Tobib

  19/10/2011 at 12:08 pm

  salam, saya melangan astro byond,masaalahnya pada remote control tidak boleh digunakan
  pada button alih bahasa.sesiapa yang dapat membantu, tolong beri nasihat. terima kasih.

   
  • MWA

   20/10/2011 at 8:23 am

   Kalau baru melanggan, call je Astro mintak ditukar baru.

    
 15. nafaz

  04/11/2011 at 8:04 pm

  saya ada 2 unit decoder…1 unit decoder lama philip & 1 lagi decoder baru beyond….but dish ada 1 je ….dish beyod oun warna hitam…boleh ke dish beyond tu guna untuk decoder philip lama coz saya cuba tak xde signal…ada setting ke nak ubah kat decoder lama tu…..coz decoder beyond (baru) ok je bila sambung dish hitam bary tu…tolong le ye…

   
 16. ahjan

  10/11/2011 at 12:22 pm

  salam, bagaimana nk split astro yg biasa tue ke tv yg lain2..samada 1 channel atau channel yg berasingan..? mcm saudara katakn kt atas tue..sajer nk test..

   
 17. afif

  13/11/2011 at 9:47 am

  saya baru melanggan astro beyond tpi.. bila tkan butang record dia tulis pvr function not available pada skrin….nk buat cam mane ni ek..

   
 18. cast

  15/11/2011 at 11:39 pm

  Salam,
  Saya baru beli Philips HTS/2051, masalahnya, audio still keluar di TV, tapi untuk radio dan DVD audionya di HT. Saya menggunakan RCA cable sahaja. Manual nya pun sangat mengelirukan..Saya menggunakan astro byond decoder. Boleh gambarkan cara2 penyambungan cable tersebut atau bolehkah saya menghubungi tech. astro untuk troubleshoot masalah ini?

   
  • mie

   23/11/2011 at 12:02 pm

   Salam, saya cuba tolong laa, coz lebih kurang HT sony saya , kalau nak kluar suara pada turn pada chanel tv/vcr . connection pada component. Yang asal AV1 pada tv pakai untuk decoder jer. cuba test satu2 conx component tu. boleh cuba slow kan volume pada TV supaya x berbunyi and kuat kan volume speaker . bila betul conx suara akan kluar pada HT anda.

   Kalau ada member2 yang kaki sound system especially split sytem HT audio.. mmg diaorg terer pakai pasal sambungan ni.. boleh laa minta tolong.

   wassalam

    
 19. abu zaid

  17/11/2011 at 10:19 am

  salam tuan, saya guna decoder thompson. selama ni tak pernah ada masalah. tapi bila pindah rumah ntah apa dibuat oleh kontraktor mengatakan decoder saya rosak & suruh saya bayar RM50 utk tukar motherboard. Lepas tukar, decoder befungsi tapi kontraktor minta motherboard yg rosak. Saya tak kasi, tapi dia bertegas nak ambil juga. Akhirnya saya batalkan pembelian motherboard krn syak dia nak kenakan saya. Di mana saya boleh dptkan alat ganti motherboard tersebut?

   
  • MWA

   19/11/2011 at 4:56 pm

   saya pun syak macam tu jugak..
   kerana kos yang tidak berbaloi, saya cadangkan tuan beli sahaja decoder baru. decoder baru biasanya ada dijual di kedai elektrik atau pengedar astro. dengan membeli decoder baru, tuan akan mendapat jaminan 1 tahun ke atas decoder dengan harga kurang dari RM200. tak perlu susah hati memikirkan risiko ditipu dan jaminan.

    
   • Dila

    01/07/2016 at 7:30 am

    As salam en. Blh tlg x..mcm mne nk setting pemasangan baru…smlm col astro tp sme gak msh xdpt siaran..eemm hrp dpt bls scpt yg mungking or blh email kt sy warnadila@yahoo.com..urgent plz…

     
 20. amal izzati

  19/11/2011 at 1:51 pm

  salam.. saya hendak tahu apa masalahnya kalau dicoder tertera out of oder? masalah ini berkaitan apa ye? harap ada yang dapat membantu.. tq

   
 21. mie

  23/11/2011 at 11:53 am

  Salam,

  nak tanya. boleh jadi, mother board rosak, saya dah cuba pakai RCA cable ( merah,putih kuning) . tapi gambar x kluar juga, Cuba pada AV2 pun sama juga. Saya rasa connectionn mungkin cable kuning rosak ( xbleh pakai ) sebab saya dah cuba wayar lain pun sama juga, So saya try beli S video cable yang belakang boleh cucuk ke RCA in ( kuning ) pun sama juga.
  Pada TV LCD tertulis no signal..
  Boleh tau berapa kos nyer. Board yg mana rosak.. saya dah buka dekoder, ada burn pada board supply, tp electrik masuk ok jer. Dah saya ketatkn connection wire pada board. saya buka board s video , and yg besar x dpt buka cz skru kecil. Tp saya ada nampak kesan terbakar skit pada chip besar pada main board, boleh jadi tu ker masalah nyer..?

  Thanks sudi baca masalah saya ni.

   
 22. Iza

  27/11/2011 at 10:07 pm

  Salam tuan

  Saya baru berpindah. Di condo ni standard la kan astro di-centrelize kan. Masalah saya adelah,oleh kerana cable putih t’lalu panjang,maka suami saya dah potong pendek cable t’sebut & simpan baki cable yg laen. Pada mulanya astro xde masalah,tapi lepas tu selang beberapa minit jadi SCNA selama 3-5 saat. Dan situasi ni berulang selang 1-2 minit. Lepas tu suami saya cuba guna semula cable yg panjang,terus jadi totally SCNA. Ape masalahnye ye kalau mcm tu?

   
 23. Din

  02/12/2011 at 7:33 pm

  Salam,

  Boleh saya tahu berapa harga kalau nak beli LNB saja, dan boleh kita pasang sendiri ke?

   
 24. dzulyahya

  04/12/2011 at 5:03 pm

  Apakah peralatan yg perlu ada bg penyambungan sistem audio lain dari decoder Astro Byond. Klu decoder yang bukan byond tak ada mslh apabila saya sambung kabel merah dan putih kepada audio sistem terus berbunyi. Tp saya melakukan perkara yang sama dengan dekoder astro byond tetapi tiada berkesan. Harap dapat membantu. Tq

   
 25. Shahaili

  09/12/2011 at 10:32 pm

  Saya melanggan astro yang menggunakan decoder hitam yang lama. Hampir 3 minggu saya tidak membuka astro sebab bercuti. Selama itu decoder saya tinggalkan dalam keadaan unplug. Masalahnya bila saya on supply… jam astro menunjukkan 00:00 dan bila saya on, Service Currently Not Available (SCNA) bersama simbol empat segi. Saya tekan menu untuk cek signal..KOSONG dan jam pada astro 12:xx bertarikh 1 Jan (waktu sebenar 09:30pm bertarikh 9 Dis) Untuk makluman saudara saya menggunakan Astro pakej ATM(tentera) 1 piring (besar) untuk 100 decoder/rumah. Tiada masalah pada jiran tetangga yang lain. Jadi mustahil untuk saya mengubah arah piring. Saya juga tidak mencabut kabel astro sebelum bercuti. Apakah kerana ditinggalkan terlalu lama tanpa supply(mode standby) ia boleh jadi begitu atau ada sebab lain dan bagaimana pula untuk saya atasi masalah ini. Harap bantu saya terima kasih.

   
  • dhoni giexs vivtahull

   11/12/2011 at 8:19 pm

   Saya melanggan astro yang menggunakan decoder hitam yang lama. Hampir 3 minggu saya tidak membuka astro sebab bercuti. Selama itu decoder saya tinggalkan dalam keadaan unplug. Masalahnya bila saya on supply… jam astro menunjukkan 00:00 dan bila saya on, Service Currently Not Available (SCNA) bersama simbol empat segi. Saya tekan menu untuk cek signal..KOSONG dan jam pada astro 12:xx bertarikh 1 Jan (waktu sebenar 09:30pm,,,?

    
 26. Shahaili

  12/12/2011 at 7:28 pm

  (Saya melanggan astro yang menggunakan decoder hitam yang lama. Hampir 3 minggu saya tidak membuka astro sebab bercuti. Selama itu decoder saya tinggalkan dalam keadaan unplug. Masalahnya bila saya on supply… jam astro menunjukkan 00:00 dan bila saya on, Service Currently Not Available (SCNA) bersama simbol empat segi. Saya tekan menu untuk cek signal..KOSONG dan jam pada astro 12:xx bertarikh 1 Jan (waktu sebenar 09:30pm,,,?) Waktu sebenar adalah waktu di mana saya mula switch on Astro saya. Bermakna paparan di astro tidak menunjukkan waktu semasa. Dan untuk makluman semula bermula dari hari comment pertama saya.. saya biarkan Astro saya dalam mode standby. Jam Astro telah kembali seperti sediakala iaitu mengikut waktu semasa. Tetapi masih x dapat signal. Harap bantu saya.Terima kasih.

   
  • viewandviews

   18/07/2013 at 8:30 pm

   Hi Shahaili, dapat selesaikan masalah ni? Saya punya pun sama

    
 27. mardi

  17/12/2011 at 11:45 pm

  salam,
  nak tanya decorder astro byond bleh tak dijadikan sebagai penerima HDMI?

   
 28. tina

  06/02/2012 at 11:30 am

  saya ada masaalah nk sambungkan astro dengan home theatre.bile sambungkan dengan astro hanya 2 speaker dan subwoofer jer yg berbunyi lagi 3 speaker x berfungsi menyebabkan audionya x berapa jelas wlpun letak maximum volume…harap dapt membantu.TQ…

   
 29. Hairil

  24/02/2012 at 1:14 am

  Saya akan berpindah rumah dimana rumah baru ada centralized dish utk Astro. Soalannya: Adakah dijual dipasaran cable RG6 yg pendek di pasaran berserta dgn F plug nya sekali? Atau saya perlu buka F plug yg ada sekarang, pendekkan cable dan buat semula sambungan F plug tersebut?

  Saya lihat dalam YouTube, perlu ada tool khas utk buat sambungan tersebut. Adakah kualiti sambungan akan terjejas jika tiada tool tersebut?

   
 30. Hairil

  24/02/2012 at 1:15 am

  Jika saya panggil org Astro datang utk buat sambungan ini, cajnya RM50 sahaja?

   
 31. maman

  24/02/2012 at 11:31 pm

  bolehkah kad akaun astro beyond digunaka pada dekoder lama…

   
  • Wahyu

   14/03/2012 at 4:12 pm

   Kad decoder beyond tak boleh digunakan untuk decoder lain, termasuk decoder beyond lain.

    
 32. muhammad

  05/04/2012 at 7:57 am

  As-salam..
  Tuan, dekoder saya tak hidup. jadi saya dapatkan dekoder kawan saya yang lama jenis Philips yang dah tak digunakan (dah terminate dulu). Bila saya on keluar channel yang dulu RTM 1 channel 1. TV3 channel 3.. jadi tak dapat channel sekarang yang dah berubah channel 101 dan channel 103. Jadi skrin jadi hitam. Macammana nak dapatkan saluran yang betul.. Mohon tunjuk ajar. Terima kasih.

   
 33. kamal

  11/04/2012 at 1:08 pm

  saya melanggan astro super pack yang mempunyai hd service,, jadi perlu kah saya membuat sambungan hdmi…

   
 34. zack

  25/04/2012 at 2:40 pm

  saya pengguna astro yg biasa(decoder hitam)…masalahnya SCNA akan muncul tanpa mengira waktu….kekadang dari pagi sampai le petang baru ok…kekadang sepanjang hari ok…kalo cuaca buruk bole la terima lagi…ni cuaca terang-menerang lagi

   
  • Shawn Aaron Justin

   17/01/2016 at 8:24 pm

   Aku pernah dengar khabar angin mengatakan yang Astro ada mempunyai system yang bernama Ku-Band klau x silap.System tu klau kena hujan halimunan(rain fade),SCNA memang datang.
   Aku perlu caei research tentang astro nih.Jadi maybe aku boleh to,long bro.

    
 35. bunga

  30/04/2012 at 10:07 am

  hi..saya pun mengalami masalah please insert your smart card. saya dah ikut cara yg diajarkan tp masih tidak dapat menonton tv. please help me…

   
 36. Effendy

  01/06/2012 at 8:45 am

  Salam, saya ada masalah semua channel astro hitam putih..sebelum ni ok jer tapi lepas pindah rumah bila sambung balik astro ke tv warna dah jadi hitam putih jer..saya guna cable merah, putih , kuning tu..

   
  • lan

   13/11/2014 at 11:49 pm

   saya juga bru menghadapi masalah yg sama..tiba2 jd hitam putih…asalnya ingat setting color kat tv tapi bukan sbb bile bukak channek tv biasa.warna ok cume bile pasang astro..smua channek astro appear black n white..please minta bantuan

    
 37. email atas utk guna YM saje

  05/06/2012 at 12:13 am

  inilah masalah kita, nak tukar yg baru, terasa yg lama masih boleh pakai dan rugi kalau tukar, lagi pun kita ni pengguna biasa @bukan pengguna yg mementingkan mutu 3D/HD…dan kita bukan banyak sangat duit, kalau call pihak astro@agen pula sibuk suruh tukar baru/beyond…padahal astro tak pernah nak kurangkan charge walaupun kita dah terlalu lama pakai astro…sepatutnya makin murah macam charge telco…lagipun kalau nak diikutkan -kepada yg bekerja, berapa jam sangat kita mengadap astro…bangun pagi keluar awal, balik dah malam, so weekend je ada masa, tu kalau tak keluar gi kenduri, balik kg, mall, etc…..masalahnya astro ni niaga..tak kan nye dia nak tuka kpd prepaid system….macam kat negara maju yg pakai prepaid eletrik……dan background nya bukan calang2 org…gov n xgov nye org semua ada…itulah nasib kita sebagai rakyat…..mungkin ini masa yang tepat untuk kita tukar kepada ABN, ini kerana teknologi yang digunakan ABN mampu menyediakan hampir 1,000 saluran buat pelanggan dgn kualiti penerimaan yang jauh lebih baik dari astro….

   
 38. abg_alone2007@yahoo.com

  05/06/2012 at 12:15 am

  kalau nak tukar gov pun ok juga……

   
 39. abg_alone2007@yahoo.com

  05/06/2012 at 12:35 am

  sori…saya cadangkan satu lagi….kalau siapa2 yg guna astro n internet, so elok tukar pada unifi je…amik charge paling murah, so astro dlm RM60 + internet RM40-60…unifi RM120…..sebab astro ni makin lama makin mahal, sebab dia takde saingan yg paling rapat…pakat tukar ABN pun ok…saya pun dah fedup sangat dgn astro ni….lambat sket byar, potong…servis macam hampas jugak….kita ni siapalah nak cabar big compeny…hahaha…..tapi kalau betul2 astro berani & ada staff dia yg baca tread ni, tukar pada prepair with same charge….hours charge@prepaid ….hahaha… nanti kena pecat lak……

   
 40. Mahyuddin

  05/06/2012 at 4:00 pm

  Tuan, saya guna decorder astro byond. Biasa bila kita off decorder dlm keadaan standby, apabila di ON kan semula dia akanterus ke channel yg terdahulu sebelum OFF standby, tetapi kali ini selepas OFF standby apabila d ON kan semual ia terus ke HOME yg memaparkan TV Guide, Video On Demand, Planner, Setting, Channel List, Massages dan Contact Us. Apa kah masalah terjadi begitu. Kena pula saya tekan pada remote astro untuk kembali kepada paparan TV asal

   
  • IZ

   21/07/2013 at 11:35 am

   CHECK FAV list anda, atau buang smua fav dlm list FAV..

    
 41. astrok

  09/06/2012 at 9:24 am

  terus senyap tuan tanah ni.

   
 42. eddie

  26/06/2012 at 6:10 pm

  hai..
  Minta bantuan.. saya menggunakan decoder astro biasa (bukan decoder byond).. Sejak akhir2 ni saya tak dapat hampir setiap channel menjelang tengahari hingga senja.. bila saya check signal warna hijau, bukan pada waktu hujan pun xdapat channel.. apakah masalahnya..
  Lagi satu kalau tukar decoder byond (tapi guna siaran SD) berapa kos astro kenakan..TQ..

   
  • Astroman

   06/08/2012 at 5:14 pm

   Kalau dah lama guna, mungkin LNB dah lemah. Tentang cos kena tanya pihak Astro. TQ

    
 43. akee

  22/07/2012 at 8:08 am

  Astro saya tiap2 tengah malam ‘Service Currently Not Available’ walaupun tak hujan. Esok hari akan ok semula. Tengah malam kemudian ia terjadi lagi. Ada yang lain pernah hadapi masalah seperti ini?

   
  • Nani

   06/08/2012 at 5:10 pm

   Guna dekoder jenis apa?

    
 44. nazarudin

  07/08/2012 at 10:40 pm

  Hai,saya menghadapi masalah degan remote astro beyond,yg kekadang x boleh di detec oleh decoder….atau tindak balas yang lambat,apa yg perlu saya buat?…..

   
  • ahjan

   08/08/2012 at 8:55 am

   sya pernah mengalami masalah ni..cuba tukar bateri baru..

    
 45. Azlan Shah Ramli

  09/08/2012 at 12:15 am

  salam… saya ada problem bila tgk astro, tv saya ada garisan belang2 bergerak perlahan2 dari atas ke bawah, tapi bila saya nonton dvd, ok pulak, so saya suspect problem kat astro, bukan tv problem. Saya dah cuba tukar cable AV, masih sama. Problem tu sebab apa ye??

   
 46. muhammad nizam husain

  15/08/2012 at 5:40 pm

  salam..kalau kabel astro x cukup panjang bole sambung x..kalau bole mcmn..

   
 47. inafarhana

  29/08/2012 at 5:45 am

  Salam, saya baru je install astro, technician kata dalam 2 jam dapat siaran, dalam masa 15 minit dah dapat siaran then bertahan 5 minit je. screen blank tapi peliknya, ruangan tool/menu bar keluar bila tekan channel cuma takde gambar/siaran..napa ek?

   
 48. sham

  12/09/2012 at 5:55 pm

  Salam..saya pelanggan byond..nak tanya adakah saya boleh guna dish yg lama selain dr dish hitam kalau dish hitam tak boleh guna?

   
 49. Abu Bakar

  22/09/2012 at 2:58 pm

  assalam..
  saya hendak tanye la . saya ada satu dekoder astro . saya ada dua tv, satu di ruang tamu(dekoder), dan satu di dapur, boleh ke tambah kabel ke dapur ? maksud saya , dua2 tv mempunyai siaran astro dalam satu masa.

   
 50. zul

  04/10/2012 at 4:14 pm

  kenapa setiap kali pasang aircon d ruangan tamu. astro hilang signal. pernah kah perkara ini berlaku. tapi pada saya memang ya. jadi bagai mana menyelesaikan masalah ini. untuk makluman saya ti gal d flat semenjak orang d atas saya memasang aircon windo astro saya mudah hilang signal

   
 51. nurul

  17/10/2012 at 10:30 pm

  remote control astro beyond saya rosak?mana saya nak dpt ganti ye?

   
 52. zakri

  23/10/2012 at 2:18 pm

  remote saya takde connect dgn decoder,tp saya guna utk on dan off tv boleh pulak,harap tolong bantu…

   
 53. ana

  23/10/2012 at 8:27 pm

  dh 2 minggu x dpt tengok astro,tempoh hari hujan lebat n kilat maybe sbb 2 dekoder kt org rosak.Dh call utk buat aduan tp blm lg ada respon.bil bulanan dh sampai tp rs x bbaloi nk byr bln ni coz kita x dpt pun tengok rancangan astro.so mcm mana ya.

   
 54. mus

  03/11/2012 at 11:07 am

  butang untuk merendah dan meninggikan sound dan mute bila ditekan di remote lampu merah menyala pada remote tetapi tidak pada decoder. jadi sound untuk remote tidak boleh digunakan. kena guna remote tv pulak. leceh lah baru jer jadi selepas tukar tv lcd baru. astro beyond

   
 55. amin

  06/11/2012 at 10:03 pm

  Saya ada satu masalah. Suara pada tv saya ada masa nya hilang. Bila hilang saya tukar kepada aarial biasa suara nya ada. Jadi kemungkinan besar nya masalah datang dari siaran astro.
  Apa pendapat saudara dan cara menyelesaikan nya. Terima kasih

   
 56. alif

  07/11/2012 at 12:28 pm

  bro,mintak tolong sgt, kenapa remote astro dah tekan pon tak jadi apa2 kat tv ? nak ubah channel pon tak boleh.. tolong bro..

   
 57. Zul

  14/11/2012 at 6:34 pm

  Saya bru beli tv lcd baru. Bila sy smbungkan sony home theatre dkt tv tu, bila sy bukak chanel astro xda bunyi. Bila try dvd dpt pulak. Agak2 apa masalah ny tu?

   
 58. finn

  15/11/2012 at 7:17 pm

  salam..sya ada masalah dgn decoder astro beyond. decoder tu langsung x tunjukkan jam. yg ada cuma garisan shj..channel tv astro langsung x boleh tengok.. untuk makluman saudara terdapat symbol segi tiga berwarna kuning di penjuru atas sebelah kanan screen TV..

  ada penyelesaian x mcm mana nak baiki?

   
 59. inoralzaf

  19/11/2012 at 11:08 am

  salam…boleh tak dekoder beyond ni guna piring astro yang lama? bukan piring hitam tu….terima kasih.

   
  • techpaduCool20

   07/05/2013 at 3:21 pm

   Boleh. tapi dari segi signal mungkin drop skit.tapi still dapat.

    
 60. muiz

  04/12/2012 at 10:31 pm

  Salam ..
  Mohon bantuan.. saya punya channel astro pandai tukar sendiri..tengah seronok tengok tv je tiba tiba je tukar channel..saya ingat hari tu remote rosak,tapi bila buka battery remote dan tengok tv pun masih tukar sendiri.. dah report kat astro tapi dorang suruh download baru.. dah buat selalu tapi masih sama… tolong bantuan tuan puan….pls…

   
  • techpaduCool20

   07/05/2013 at 3:20 pm

   Itu tanda nya dekoder tu ada masalah. suruh diaorang check.(pergi service centre lah..jangan call–sebab lambat)

    
 61. fitrimonsor

  27/12/2012 at 2:50 pm

  Salam..saya ada masalah dengan decoder Astro Beyond.Baru melanggan 6 or 5 bulan.Masalah saya.Satu hari keluarga saya balik kg.So tutp la suis.So decoder tu terpadam.Bila balik cuba ON mula2 biasa.Boot dulu,then tunggu ada keluar line pusing.Tunggu lagi.But dia boot balik.Cuba banyak kali dah.Macam tu jgk.Ulang dan berulang.BOOT keluar line tu then BOOT balik.Dah cuba tutup suis.Tunggu..then bukak..still macam tu jugak.

   
  • ahjan

   27/12/2012 at 3:38 pm

   dh cuba tarik keluar smart card n then masuk kembali..??try dlu..sya pn rsa2 cmtu la..

    
 62. fitrimonsor

  28/12/2012 at 6:44 am

  dah cuba dah.Tak berani tarik keluar byk kali.Takut card tu rosak.Still mcm tu jgk.Dah call Astro and dah dah dapat no report.Tggu servis dia dtg.Dah seminggu tak dtg2.Bill nak kena byr.Tapi tak dpt tgk.

   
  • techpaduCool20

   07/05/2013 at 3:19 pm

   Pergi service centre dia. claim tukar baru. dalam warranty lagi tu. kalau tunggu servis datang .. lambat.

    
 63. zahir

  24/03/2013 at 6:00 pm

  Salam nak tanya . Sy punyA decoder astro xbole on . Tp power ada . Tp yg peliknya waktu masa tak ditunjukkan pada decoder . Sy pkai astro beyond . Sy dah cabut n pasang balil cable tetap sama juga . Apa masalahnya yer ?

   
  • Helpp!!

   24/03/2013 at 10:30 pm

   mungkin masalah signal. signak ok x?

    
   • ahjan

    27/03/2013 at 9:25 am

    sya pn rasa masalah signal..dulu sya biasa jd masalah nie tp dekoder yg lama (silver)..klau utk beyond x pasti la plak..bleh cuba..

     
  • techpaduCool20

   07/05/2013 at 3:17 pm

   1- Cuba tukar power cord tu.
   2- Pinjam dekoder kawan. Guna power cord asal sendiri & dish asal sendiri. (try umah sendiri lah.)kalau dekoder kawan ok.. makna nya. dekoder zahir tu prob.

    
 64. zana

  27/03/2013 at 10:20 pm

  Sy nk tnya , sy guna astro byond , tpi 3 ari ni xleh record bila tkn button R dia nek pvr functionality not available ,

   
 65. wakmeds

  28/03/2013 at 4:58 am

  salam tuan … saya dh tak langgan astro lagi .. tapi peralatan astro semua masih elok lagi … boleh ke kalau saya nk gunakan utk cari satalite yg ada kat langit tu ..utk tgok ch tv apa2 aja lah kat negara2 mana2 pun ..kalau boleh mcmmana setting nya.. mohon bantuan … terimakasih.

   
  • ahjan

   28/03/2013 at 8:57 am

   saya rsa utk dekoder astro mmng x bleh nk masuk channel selain dari ASTRO..sbb dh di’setting’ utk satelit MEASAT..tp klau cari dekoder yg lain (selain dari dekoder astro) cuma guna dish astro shja dh bleh cari satelit signal yg lain..tp utk org yang expert la..nk kena guna satelit finder yg canggih skit bru bleh dapat signal dgn cepat…

    
  • techpaduCool20

   07/05/2013 at 3:13 pm

   Jawapan nya BOLEH. tapi kene pakai dekoder lain. Dekoder Astro sudah dilock Transponder /Frequency dia. so tak boleh tukar. Cuba pakai SKYBOX/DREAMBOX/OPENBOX. lepas tu kene adjust le kedudukan dish dan lnb untuk mendapatkan siaran negara lain. Harap Maklum

    
 66. hanaffie

  28/03/2013 at 6:35 pm

  saya saluran hd xdew suara, gmbr ada.. mcm mne agak nya.?? channel lain ada suara, cuma channel hd jew…

   
  • ahjan

   29/03/2013 at 9:16 am

   dh cuba tukar kabel HDMI..?mgkn kabel rosak walaupun masih baru..

    
   • eddy

    02/04/2013 at 11:03 am

    smlm baru tukar beyond decorder…tp ade plak masalah yang mane video& audio x keluar bila guna HDMI connection…kenapa ya…tapi bila guna AV cable..OK…saya guna LCD jenama TOSHIBA…ker ade nak kena setting kat LCD @ decorder…technician yg pasang set tuh kate…ade masalah ngan TV….ade cadangan untuk check masalah ni tak….terima kasih

     
   • techpaduCool20

    07/05/2013 at 3:11 pm

    eddy
    02/04/2013 at 11:03 am
    smlm baru tukar beyond decorder…tp ade plak masalah yang mane video& audio x keluar bila guna HDMI connection…kenapa ya…tapi bila guna AV cable..OK…saya guna LCD jenama TOSHIBA…ker ade nak kena setting kat LCD @ decorder…technician yg pasang set tuh kate…ade masalah ngan TV….ade cadangan untuk check masalah ni tak….terima kasih

    Eddy.. sila pastikan dah pilih HDMI di LCD/LED anda tu.kemungkinan besar anda tak set ke HDMI tu. Rujuk manual LCD/LED anda. Harap Maklum LED/LCD bukan jenis auto plug/play. Kene manual select output dia.ok. Harap membantu.

     
 67. Efa

  09/04/2013 at 12:34 pm

  Salam.sy baru pasang astro beyond pvr di ruang tamu manakala beyond biasa didalam bilik.ini kerana juruteknik tersalah pasang,sepatutnya beyond pvr didalam bilik.bolehkah jika sy pindahkan kedua-dua decoder tersebut

   
  • ahjan

   10/04/2013 at 9:15 am

   xder masalah..memang boleh pindah..cuma tukar dekoder sahaja..(kena double confirm dgn tuan tanah..allo..allo tuan tanah,,sila jawab)

    
  • techpaduCool20

   07/05/2013 at 3:08 pm

   Boleh je pindahkan..xde masalah .

    
 68. Sica

  17/04/2013 at 5:12 pm

  Bagaimana hendak dibuat jika screen tv muncul “PVR functionality is not available”?

   
 69. mr.dell

  18/04/2013 at 1:33 am

  Helo webmaster..nak tnya ni..i ada pblm dgn scna ni..i syak i pny lnb sdh rosakjadi i ganti dgn lnb yg baru utk astro beyond punya.dia pnya dish and decoder masih guna yg asal..i cek dia pnya satellite signal 71 tp kdg2 dia tukar 70 marginal 1 ber..
  Selalunya klu 71 tu dah kira ok tp dia masih tunjuk scna..
  Apakah mungkin masalh yg blku?tq

   
  • techpaduCool20

   07/05/2013 at 3:07 pm

   Keluarkan smartcard .. guna pemadam ..gosok pelahan-2 kat sim di smartcard..lepas tu cuba masukkan balik.– LNB rosak kalau tak dapat signal langsung(arah satellite dah betul)

    
 70. Rosdi Yusof

  23/04/2013 at 11:22 am

  Sy br psg piring astro(byond) sbb pindah tempat.mslahnya ialah x dpt siaran lg.jam pun xde.piring jnis multi.br buka dr kotak trus psg.dah abis arah pusing cr signal.

   
  • ahjan

   23/04/2013 at 12:25 pm

   klau rmah taman ada socket utk ariel tv kt dinding kekadang x bleh pkai…try direct kabel dr piring trus ke dekoder..

    
 71. abu

  01/05/2013 at 10:00 pm

  salam , sy ada satu soalan: 1) sy pakai tv LCD tp guna astro biasa, ada keluar mcm jalur2 kat tgh tv, kalau buka cd jalur tu xde..adakah jalur tu sbb hanya pakai astro biasa (bukan beyond/HDMI)

   
  • techpaduCool20

   07/05/2013 at 3:04 pm

   1- cuba tukar cable AV @ HDMI (bergantung kepada dekoder anda)
   2- Cuba pinjam dekoder kawan..@ cuba dekoder anda di tv lain.

    
 72. Rizal

  04/05/2013 at 9:57 am

  Salam Bro.. Decoder saya ada masalah sampai sekarang tak setel2… Masalah dengan suara.. Kenapa bila dah bukak full blast pon suara cam ciput? Dengar lagu juga tapi tak kuat langsung… Pakai TV speaker dengan sendiri tanpa Astro, ok kuat. Bila dah pakai Astro baru masalah tu ada balik…

   
 73. Bridgett

  07/05/2013 at 7:24 pm

  Right now it sounds like Expression Engine is the top blogging platform out there
  right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

   
 74. mamat

  07/05/2013 at 7:53 pm

  salam..minta tolong..remote astro beyond saya bila tekan 4 keluar 3…tekan 3 keluar 4…tekan volume up jadi volume down dan sebaliknya…saya dah try tekan power button dan ok pastu reset 9,7,7…tapi masalah masih belum selesai..mcm mana ye??

   
  • techpaduCool20

   08/05/2013 at 12:19 am

   1) Tekan & Hold button “Ok” & “Vol” (-)

   2) Indicator Light akan berkelip 4 kali

   3) Test remote anda

   4) Volume dah diset

    
   • Suhaime

    15/06/2013 at 6:24 pm

    Saya mempunyai masalah yg sama seperti diatas. Dan saya telah mencuba cara tersebut tetapi masih tidak menjadi. Minta bagi solution.

     
   • Azlos

    09/08/2013 at 1:19 am

    Mmg sah x boleh…ada cara lain x?

     
   • baus

    18/08/2013 at 12:14 am

    saya pun sama…..tlg bagi solution

     
 75. Wan

  09/05/2013 at 10:43 am

  Tuan.. dekoder saya sekejap scna (kuning segiempat) selepas beberapa hari ok kembali. masalah tersebut kerap berlaku. apakah masalahnya?

   
  • techpaduCool20

   09/05/2013 at 12:23 pm

   Kemungkinan dish anda telah longgar dan menyebabkan signal penerimaan lemah. Hubungi installer ASTRO terdekat untuk periksa dan alihkan kedudukan dish ke arah satelit betul untuk mendapatkan signal tertinggi..

    
 76. alanT

  09/05/2013 at 3:08 pm

  Saya tengah melayan asto njoi dengan piring putih. Saya ada sebiji piring hitam beyond and ingin menanggalkan piring putih and pasang semula dengan piring hitam ni….tetapi tidak ingin menanggalkan bracket yg memegang piring putih itu…boleh saya menukar piring sahaja? terima kasih

   
  • techpaduCool20

   09/05/2013 at 7:53 pm

   Boleh sahaja. tetapi harus dingat bahawa kemungkinan penalaan ke arah satelit Astro akan lari @ tidak tepat. Kalau anda tahu tentang kedudukan azimuth serta yakin tidak akan berlaku pengalihan kedudukan, jadi bagi saya tiada masalah. Kalau tidak yakin, minta member-2 yang punya pengalaman. Ok.

    
 77. ten

  12/05/2013 at 10:43 am

  Macam mana nak buat bila keluar PVR functionality is not available?

   
  • techpaduCool20

   12/05/2013 at 4:11 pm

   Sekiranya screen TV anda tertera seperti diatas,ini menunjukkan
   decoder anda mengalami kerosakan.
   Penyelesaian :
   *Decoder perlu ditukar baru.

    
 78. Faizal

  14/05/2013 at 4:40 pm

  bila on decoder jam tunjuk pukul 12 dengan hari jumaat. bila check signal 75 tapi tak boleh nak tengok astro. macamana tu?

   
  • techpaduCool20

   14/05/2013 at 11:41 pm

   Check SmartCard Anda.. Keluarkan dan ambil pemadam. Gosok pelahan-2 chip smartcard yang color emas tu..sampai nampak bersinar. Lepas tu masukkan semula dengan cermat. Jika tak dapat juga. Sila cuba smartcard anda di dekoder member-2 yang ada astro. Kalau boleh.. makna dekoder anda perlu tukar. kalau tak boleh ,bererti smartcard anda perlu diganti. (Sebab anda kata signal 75..So bukan masalah dari dish mahupun lnb atau cable) Selamat berpraktikal.

    
 79. Ihtifa

  15/05/2013 at 7:50 am

  admin tolong ley x ? remote astro beyond saya, saya nk ubah channel x boleh..lampu kuning bercahaya tapi kat decorder x bercahaya warna merah……saya dah cuba tukar bateri tapi tetap sama….apa Penyelesaian?

   
 80. ferinah jinius

  17/05/2013 at 10:53 am

  salam,semalam saya tukar astro lama ke astro beyond,buat pemasangan sendiri,tapi decoder dah doaktifkan olwh wakil dealer astro,bila ok jer,tapi bila dah balik rumah set semua sampai sekarang takde signal,atau standby clock,apa masalahnya ye

   
 81. mohd azril aliff jusoh

  17/05/2013 at 11:57 am

  Salam admin.penerangan yg amat menarik..saya ada malasah dgn pvr..model pvr saya ni jenis duk kat luar means that hard disk saya kena cucuk ke usb modem astro.masalahnya asal sy sambung je pvr saya ke modem astro trus jr astro jd gila…tekan mane mane channel jd lagging. Pvr saya rosak ke?

   
 82. annymous

  18/05/2013 at 11:37 am

  salam. saya dah tertukar dari chanel astro ke channel tv, then macam mana nak tukar balik . nak guna remote astro or remote tv balik untuk tukar semula ke channel astro. dan button apakah ygng perlu saya tekan?

   
 83. nasrul

  29/05/2013 at 12:07 pm

  boleh mintak no technician??? sy nak terangkan kat sini cm susah..

   
 84. Ahmad Faisal

  08/06/2013 at 5:41 pm

  dah 4 hari channel astro tak dapat. Signal merah BER 2. Saya ingat line amplifier rosak, dah beli baru pun tak dapat jugak, masih sama BER 2. Jam pada decoder pun dah tak betul. Decoder brand philips yg kotak…memang dah lama gila. Cuma nak tanya, saya sekarang ada pakai AV transmitter utk tgk astro di 2 TV. kalau nak upgrade kpd b.yond masih boleh pakai tak AV transmitter tu? Tengah tunggu technician datang ni sebab buntu, maybe dish atau benda lain. TQ

   
 85. Rijal

  27/06/2013 at 8:44 pm

  If kat decoder x kuar jam, just –:–, apa maksud eh? da lama tggu, tp xleh on astro..

   
 86. zamri

  28/07/2013 at 7:56 am

  saya baru beli smart tv phillip macam mana nak sambung decoder astro ke tv astro

   
 87. miz

  04/08/2013 at 6:08 pm

  Astro saya pakej standard. siaran radio dapat. siaran bergambar kosong.Tukar dekoder pun sama gak apa masalahnye ?

   
 88. psy

  06/08/2013 at 10:12 pm

  AIN ELIKET KENCING MALAM BODOH TAK RETI NYANYI KENTUT BAU BABI BODOH NYANYI SUARA MACAM TAIK BABIIII

   
 89. mohd faizal

  19/08/2013 at 8:48 am

  Baru pkai beyond….select av dpt tgk siaran but bila select hdmi no signal knape yekkk….

   
 90. Afif Bustamam

  21/08/2013 at 6:12 pm

  salam..sy ada astro beyond pvr..masalah skrang bila cth sy sdg rekod satu siaran,pastu bila sy ubah channel lain,terus SCNA..dan solution dia sy cabut kabel putih tu,cucuk kat lubang sebelah..baru ok..tp tiap2 hari laa kena wat cmtu..td sy gatai2 tangan sy ter Restore decoder tu..apa yg perlu sy buat???huhu

   
 91. iess

  22/08/2013 at 4:35 pm

  masalah saya sama dgn en. mohd faizal dan masalah kedua sy bru pki sbln astro beyond tp np gmbr cm blurr n xfix

   
 92. hafizal

  22/08/2013 at 7:43 pm

  Salam, saya punya decoder (DMT) tak boleh nak trace/track remote control (remote control dlm keadaan baik). apa masalahnya & penyelesaianya? wassalam

   
 93. Amiey Memanglah Amie

  18/09/2013 at 2:19 am

  Salam..Sy Guna astro Beyond.. Masalah pada decorder.. tiada time.. hanya ada –/– … apa masalahnya tu ???

   
 94. Q

  18/09/2013 at 11:15 am

  berapa signal yang diperlukan untuk dpat channel HD… sebab saya ada register super pack 1.. so ada dpat channel HD dalam tu kan.. di kawasan hutan saya nie cuma dapat signal 80% untuk streght signal n 0 % quality signal.. tv pakai samsung series 3 HD.

   
 95. myislammedia

  25/09/2013 at 4:15 pm

  Salam.. Windows Media Player blh digunakan untuk merakam siaran astro?
  Macamna nk buat ye? boleh tolong jelaskan?

   
 96. ruzaimie

  01/10/2013 at 10:42 am

  salam.. tumpang tanya.. decoder njoi blh guna piring ngan lnb beyond x?

   
 97. Melly

  04/10/2013 at 12:31 pm

  Salam..saya bercuti 3 bulan bersalin di rumah mertua..saya bawa decoder saya sendiri (decoder besar).. (beyond hd pvr) ke rumah mertua.Rumah mertua saya ada astro (beyond hd) decoder kecil.Saya cuba tukar guna decoder saya di rumah mertua tapi tidak dapat.Decoder menunjukkan cmt –:– .Boleh tolong saya tak?

   
 98. alif

  17/10/2013 at 2:14 pm

  salam…saya membawa decoder hd beyond ke rumah mentua saya…decoder hd beyond saya tidak berfungsi selepas di sambar petir di rumah mentua…boleh dapat ganti rugi dari astro tak?

   
  • antujipon

   09/10/2017 at 5:16 pm

   ko pakai tv ape…?.ad cucuk kabel hdmi X kt blakang Tv tue..? :3

    
 99. mie

  03/11/2013 at 5:25 am

  sy pakai astro beyond..sy pindah rumah,pastu pasang sendirilah semua astro punya part..tak dapat signal, sy tekanlah factory default setting..(kononnya blh ok) at last dia keluar kat tv new registation rasa sy..sy dah cuba buat reset decorder tekan ch+- tu sama je,,so sy ikutlah atau caranya dia tekanlah set bahasa ok,HDMI ok, smpi dekat part signal kosong signal lock atas dia pastu tgh2 dia tulis unlocked..sebelum tu takde plk dia minta kod ke apa ke..sy call service centre dia nak RM80 just utk connection sahaja..alamak rugilah plk rasanya…so mcm mana nak buat ye TUAN..tolong TUAN..

   
  • techpaduCool20

   30/12/2013 at 10:45 am

   Talaan @ arah piring astro anda ke satelit measat telah lari @ tidak tepat.Sila perbetulkan kedudukan piring anda ke arah yg tepat bg mendapatkan signal tertinggi. Untuk makluman, Satelit astro berada di kedudukan 91.5° timur dgn sudut dongak 75.6° dgn arah pusingan LNB 60.2°
   ke kanan.

    
 100. Iyka oey

  12/11/2013 at 2:31 pm

  Saye pakai astro byond decorder wrne hitam.hari ni saye bukak tv.saye on suis astro dengan tv.sye tekanla menggunakan remote.tapi die tak boleh gune remote.saye tekan je kt astro tu tak boleh jugak.nk buat macam mana ni

   
 101. wbuanda7007

  17/11/2013 at 5:13 pm

  remote x connec ke rekoder. tapi remote menyala kalau ditekan mana2 butang. apa mslhnya ye ? saya guna astro beyd

   
 102. nas

  25/11/2013 at 2:14 pm

  salam bro saya baru pindah rumah dish semuanya sya pasang sendiri 4 kali saya alih tempat untuk cari signal tapi x dpt. langsung kawasan saya tu betul2 berdepan dengan pencawang telekom adakah pencawang ini menggangu signal.

   
  • techpaduCool20

   30/12/2013 at 10:41 am

   Tidak sama sekali.Anda pasti kedudukan azimuth serta darjah utk satelit astro sudah tepat?Satelit astro berada di kedudukan 91.5° timur dgn sudut dongak 75.6° dgn arah pusingan LNB 60.2°
   ke kanan. Jika masih gagal mendapatkan signal.sila gantikan lnb anda.kemungkinan lnb anda rosak.

    
 103. Rusmiati anak Singot

  26/11/2013 at 4:45 am

  salam, sejahtera kami sedaang membuat pengubahsuaian rumah. piring astro telah dialihkan dan suiz telah ditutup untuk beberapa kietia. semasa suis dipasang semula, tiada paparan apa-apa nombor yang terdapat pada dekoder. apakah masalahnya

   
  • techpaduCool20

   30/12/2013 at 10:30 am

   Arah talaan piring astro anda telah terjejas.Anda perlu talakan ke arah satelit Astro semula.

    
 104. nisa

  30/11/2013 at 4:10 pm

  tolongg… pas pindahkan astro ke umah mak. tehcnician da psg ok ja pic, last week kluarkan smart card nak tgk no siri n angkat dekoder nak tgk no gak, pas masuk blk card dia kluar tgh update. pas dia update auto on gambar jd hitam putih. esok nye tuka astro njoy, 2 hari pastu baru ade siaran blk, tp still pic black n white.. harap dapat bantu

   
  • techpaduCool20

   30/12/2013 at 10:32 am

   Mohon semak konfigurasi tv anda.Sebaiknya..cuba pasang pada tv lain dahulu.

    
 105. Dedeng

  25/12/2013 at 9:35 pm

  apabila remote astro beyond disetkan ke tv,bgaimana kah cara untuk menTIDAKsetkan kembali remote astro tersebut untuk mengawal tv?

   
 106. techpaduCool20

  30/12/2013 at 11:01 am

  Untuk makluman semua..sy bkn admin site ni..tp saya sekadar penasihat bebas bg masalah astro anda..sy akn cuba balas selagi sy mampu dan boleh memberikan nasihat dan cadangan..TQ.

   
  • aril

   04/01/2014 at 3:20 am

   tuan cammana nak setting astro…sy pasang sendiri pindah rumah tapi area sy takda yg guna astro utk sy sbg rujukan piring astro nak arah kemana..mohon bantuan…

    
   • techpadu

    05/01/2014 at 10:40 am

    Untuk makluman, Satelit astro berada di kedudukan 91.5° timur dgn sudut dongak 75.6° dgn arah pusingan LNB 60.2°ke kanan.Utk memudahkan saudara..perhatikan arah matahari terbenam yakni arah kiblat..arah astro adalah 45 darjah kekiri dari arah kiblat @ matahari terbenam.Harap dpt membantu.

     
 107. adie

  17/01/2014 at 3:32 pm

  salam bro…..saya ada masalah nie….saya buat pemasangan astro beyond sendiri…tp dia kuar mesej masalah hujan atau periksa cable……kat decoder pun tak kuar jam…dia kuar –:– nie aje……dah try tukar decoder dgn member pun sama aje….

   
 108. zzaki

  28/01/2014 at 3:17 am

  salam bro…saya baru pasang astro beyond…masalah video xde colour…harap bantu…dah report astro…and then dpt dekoder baru…tapi still same lagi…vcd ngan channel biasa ade colour…

   
  • kdash

   29/01/2014 at 3:46 am

   Senang aje…amik la cat nippon,tuang kat skrin tu….

    
   • zzaki

    30/01/2014 at 8:35 am

    hahahaha….cibai…ak xmelawak laa…nk tgk bola pn xsyok…aduhaaii…

     
   • astrobyond

    02/02/2014 at 5:21 am

    Kaler takde ye..snang je.ikut tips ni.amik remote.tekan btang menu hold dlam 5saat.pastu tekan btang 369.tv kena off time ni.dah selesai,masuk blik wat semayang hajat.lepas tu baru on tv.MALAYSIA BOLEH.

     
  • ahjan

   30/01/2014 at 9:32 am

   dh try tukar HDMI/RCA kabel…?

    
 109. Siput

  29/01/2014 at 11:56 am

  Sy ada astro xtw jenis ape. Yg psti tulis sini digital multimedia terminal dv3. Selama ni pakai okey jer. Awal pagi tadi jam 3pagi masih berfungsi. Tah apa2 bukak jak 11 pg ni. Dah keluar semua biru. Welcome to astro. Trus tekan okay-satu2nye pilihan. Keluar main menu. Instalation setup and satellite signal. Amcm nak baik kan astro ne?

   
 110. azrin

  01/02/2014 at 7:52 am

  Mcm mane nak split banyak siaran astro kepada lain2 tv…?

   
 111. CK

  03/02/2014 at 11:45 am

  Saya ada masalah dengan siaran astro..terdapat beberapa channel yang tak boleh tengok (Service Currently Not Available) tetapi pada masa sama siaran yang lain masih ok. Ade tips tak nak selesaikan masalah ni

   
 112. ali hj abdullah

  04/02/2014 at 4:14 pm

  apa masalah kalau astro signal 0 tapi setengah saja yang boleh liat chanel please help

   
 113. jazz

  23/03/2014 at 8:05 pm

  bro, ada x alat yg blh digunakn utk menguatkn signal astro??thx

   
  • antujipon

   09/10/2017 at 5:24 pm

   Xde bro…,kemungkinan LNB yg terdapat pada piring en. tue dh kaput @ uzur..,@ dekoder en. dh uzur..sila call astro service center utk menggantikan yg baru…

    
 114. Maya

  29/03/2014 at 6:34 pm

  hai , saya ade masalah Please Insert Your Smart Card (PIYSC) , kot laa.. sbnarnya ayah saya sudah bgitahu anak2 nya supaya jgn cabut kad tv itu dri decoder.. ade seorang adik ni tercabut/tertarik , bila dah tertarik cuba nak masukkan , tpi masih x bulehh.. mcm mna? dah tutup buka tv dah .. dah bersihkan cip kad tu dah.. so mcm mna ye? boleh bgitau takk?

   
 115. Has Hasmah

  10/05/2014 at 10:50 pm

  Sy pelanggan astro beyond.Dah lebih 1 bln x dpt tengok saluran astro sbb bila tekan saluran astro hanya tertera pd decorder tp saluran rtm n media prima dpt tengok guna remote tv.Sy x bayar bil bln lps tp bil bln ni ada tunggakan,astro x detect ke pelanggan dah x menonton saluran astro dan dah 1 bln daftar njoi tp x de tindakan susulan.Apa yg patut sy lakukan.

   
 116. Farok_jeke

  12/05/2014 at 3:22 pm

  Saya punya decoder hanya terima isyarat pada satu tuner..tuner satu lagi tiada sebarang isyarat..mcm mna nak dpatkan isyarat tersebut?tq

   
 117. kic

  22/05/2014 at 5:54 pm

  ad msalh skit kat remot kwalan astro beyond nie..
  ad keypad yg x berfngsi .. lampu kat remot kawalan 2 hdup apbla di tekan , tpi lampu d dekoder x ad, bla yg laen ad.. keypad volume& mute yg x brfngsi…
  ap kh mslh nya?

   
 118. sakurayuki

  04/06/2014 at 1:45 am

  salam nak tnye. lepas saya tutup astro tadi, ttbe keluar software update dalam beberapa minit. then ble bukakk blek, paparan oren kat bawah tu dah berubah. dah jadi lain. cane nak daptkan balik yang lama erk? coz xbest la yang baru tu…

   
 119. Zul Shafiq

  24/06/2014 at 9:25 pm

  nak tanya admin..knp astro rumah saya sesetengah siaran yg dilanggan ada dan sesetengah lagi tiada? padahal tiap2 bulan bayar bil.

   
 120. nazh

  15/07/2014 at 8:33 pm

  nak tanya.. bila skrin tv lari, tu nak kena betolkan kt remote astro atau remote tv nya? tolong ea.. smua tulisan jadi mengembang.

   
 121. irdina

  24/07/2014 at 2:01 pm

  jika masaah welcome to the world of astro..maksudnye knp yer?

   
 122. ted

  31/07/2014 at 1:59 pm

  Kena langgan astro beyond gak ke utk dpt HD? Saya try guna hdmi cable tp gbr x Der Kat tv bila guna cable Biasa ada pulak gmbar

   
 123. peyjja

  23/08/2014 at 11:20 pm

  “sebelum meneruskan pemasangan, sila pastikan STB telah dipasang mengikut arahan yang disediakan”. saya tersilap install balik serting hari tu. sampai skrg xdapat2. camna yea?

   
 124. rabiah abdullah

  26/08/2014 at 12:08 pm

  Kat rumah sayatak Ada signal langsung.bila buka astro TV x Ada gambar .Chanel 2 tu keluar tp dia tulis tak Ada maklumat .semua siaran x ada.no ak.085623687-1

   
 125. shamsul

  01/09/2014 at 9:36 pm

  sallam sy nk tnya kpada sesiapa yg blh membantu, sy bru melanggan astro njoi..semggu sblum tu ok xda masalah selapas itu timbul masalah bila sy buka tv decoder njoi tidak memaparkan jam sprti sebelum ni malah dkt tv pon biru ja mcm xde sgnal…ada sesiapa blh bntu sy

   
 126. dankemasul

  09/09/2014 at 11:43 pm

  macam mana nak setting volume kat remote astro beyond..tak berfungsi lak

   
 127. harun

  21/10/2014 at 12:24 pm

  salam, sy pindah rumah dr kajang ke seremban jaya, sy guna pvr dan extra decoder. sy bw decoder pvr ke rumah baru, piring dah ada owner lama tinggal sekali cable, cuma x pasti piring lama or piring beyond. pvr ada 2 tempat masuk cable, tp rumah baru ada 1 je, sy pasang cable boleh tgk, tp bila off dia kena cabut n pasang balik cable, baru ok. tp ada channell HD 431, 433, 721, 832 & 834 xde, 831 & 833 ada plak. tp kadang2 dpt jugak channelHD 431, 433, 721, 832 & 834 ni. cuma kejap ke lps tu hilang. keluar SCNA. kenapa ye? kena guna 2 cable ke? sy try decoder ayah saya yg superpack, kt rumah dia ok, tp pasang kt sini sama jugak..channel HD 431, 433, 721, 832 & 834 xde?

   
 128. husni

  22/10/2014 at 12:21 am

  Sy nk tnya, sy ada melanggan astro beyond HD Super pack 1. Dekoder sy pakai yg baru. Tp piring tu sy pakai yg lama (warna puith) sbb owner rmh sewa sy ni dia xbuka. Blh ke piring astro putih tu support HD?, satu lg apa kekurangan xpki piring astro beyond baru tu berbanding piring astro putih? TQ.

   
 129. roez

  25/10/2014 at 8:14 pm

  g mana mengatasi cannel astro b-yond yang hilang semuanya cuma yang d tinggal cma 1 tv1 z bang..

   
 130. air

  02/11/2014 at 12:33 pm

  Macam mana nak tgok matahari petang tu?tak faham la.

   
 131. hanafi

  01/12/2014 at 3:45 pm

  saya baru berpindah di apartment yang ada disediakan disk. mcm mana cara saya nak setting siaran?

   
 132. Ad

  17/12/2014 at 12:12 pm

  Masalah astro saya pulak, kalo hujan siaran takde which rasanya normal la kan? Tapi masalahnya adalah utk recover dari signal undetected (selepas hujan berhenti) bole ambil masa 1-3 hari. Terjadi dalam 1-2 bulan nih. Rasa2 sebab apa yek?

   
 133. azali

  25/12/2014 at 10:14 pm

  Beyond gua, nak mute xleh, nak control volume pun xleh. Button remote blinking dah, tapi decoder x blink. Macam x detect function tu je. Ada cara?

   
 134. Fly nazirul

  09/01/2015 at 12:13 pm

  Assalamualaikum. Nk tnya. Sy langgan beyond pvr. Seminggu pakai ok. Lps balik outstation xboleh nk record. Bila tekan button record akan keluar ‘pvr functionality not available’ kenapa ya?? Mintak bantuan sgt2. Telefon customer service susah betol nak dpt. tq

   
 135. Saluzy

  28/01/2015 at 12:43 pm

  Astro saya tiba-tiba no signal…. even jam pun tak kluar..sudah call teknikal astro dia suruh saya check kabel (wayar warna putih belakang decoder)..ok tapi masih no signal..

   
 136. sihat

  25/02/2015 at 10:49 am

  Salam

  Decoder astro rasanya kena sambar petir. Masa sedang menonton tv tetiba kilat kuat sampai 2 keping atap genting jiran tercabut.

  Saya guna decoder hitam philip yg lama. Pinjam decoder putih utk cari mana punca problem. Bila saya sambung…msg keluar SCNS dgn kotak kuning tu.

  Bila buka satellite signal dpt msg 2 (BER).

  Boleh ke saya test guna decoder silver sedangkan decoder saya jenis hitam yg lama.

  Terima kasih.

   
 137. azwie

  11/03/2015 at 11:19 am

  admin.masaalah saya ni lain..saya langgan astro pada bulan lepas iaitu bulan 2 tapi bulan 3 saya cuma boleh tonton tv2 dan cuma channel radio sahaja.apa punca masaalah astro saya?

   
 138. azrul

  19/03/2015 at 10:07 pm

  Jika keluar error mengatakan smart card tu salah, sedangkan card tu mmg yg asal, baru pasang 2nd decorder ni 2 bulan…kenapa eh? Pls help a.s.a.p

   
 139. SHIU LING

  27/04/2015 at 9:09 am

  sy dh aktifkan saluran 200 seperti 104 & 131 , dlm masa 10 mnit akan dpt ditonton . Tp stelah 20 mnit sy tunggu tak juga aktif .

   
 140. nurcahaya

  28/04/2015 at 12:05 pm

  klu skrin gelap je just naik word astro jerk cmner yer..

   
 141. dia nadiea

  09/05/2015 at 12:30 pm

  volume tv astro sy xada….mcm mana ye?

   
 142. afsham

  15/05/2015 at 6:26 pm

  kalau reset decoder astro beyond tu ganggu warranty tak?

   
 143. bee

  10/06/2015 at 10:23 pm

  Nak tya,apa pulak masalahnya kalau sesetengah chanel je yang dpt tengok.chanel lain terutamanya chnl rtm & media prima trsekat2.

   
 144. Dania

  24/06/2015 at 4:20 pm

  Nk tanya macam mana nk betulkan masalah tv tak da suara ni

   
 145. aensein

  11/07/2015 at 2:51 pm

  Sya ad masalah xdisplay home.mula2 untuk cari signal dh ok.bile nk letak piring astro dkt tepi bumbung signal hilang dgn xdisplay home.mohon bantuan.

   
 146. zarid

  13/08/2015 at 7:02 pm

  Saya tinggal ni condo .. astro problem.SCNA petak kuning .. dish tu terletak tinggi di atas bumbung … mcm mna cara nk adjust … boleh bantu dari pagi saya tak tengok tv . Sabar je lha

   
 147. Ain

  22/08/2015 at 2:49 pm

  cik,saya nak tnya..saya ada langgan ‘family hd pack’ saya tngok ada lebih kurang 15 saluran tapi cik ada 6 saluran tak dapat cik..di screen tertera ‘keadaan ini mungkin disebabkan hujan’ tapi kawasan sini terang je cik..saya tak puas hati cik..saya ada call pihak astro dan hantar technician…technician pulak datang pada waktu petang dan hujan cik..dia tukar decoder dan buat sesuatu pada piring astro..disebabkan hujan siaran saluran tv tak dapat…technician tu cakap kalau berterusan call dia malan tu..malam tu hujan dah kurang saluran tv dah ada tapi saluran hd yg tak dpt tu masih sama cik..call technician,dia ckp dia nak call pihak astro..MACAM MANA NI CIK!! ?? boleh tak bagi saya cara supaya dapat tengok saluran hd yang tak dapat tu??? tv saya tak ada sambungan hdmi tpi operator kata takpe..TOLONG SAYA CIK!! harap dpt maklum balas dari cik ASAP.

   
 148. muhdhaidir

  25/08/2015 at 10:26 am

  Saya ada 2 tv, dan satu decoder astro,, saya tak tahu nak jalankn kabel tuk sambungkan 2 unit RF MODULATOR TRANSMITTER, sebab saya nak tgk tv di bilik atas pada malam hari dengan hanya bawa remote astro , tanpa perlu tambah decoder baru,, . Saya technician elektrik ,In Sha Allah, perkongsian ilmu tuan, dpt membantu saya,, kalau boleh lukiskan layout kabel dari decoder , RF modulator di TV no. 1 dan RF modulator di TV no.2. beserta jalan kabel nya,tima kaseh tuan.

   
 149. As

  04/09/2015 at 8:03 pm

  Salam. .nak tanya sikit astro rumah saya ni sekjp blh tgk skjp xblh dh knp ya??klu tgk dvd ok ..

   
 150. whiteheart

  29/09/2015 at 6:14 pm

  Beberapa hari ni astro kat umah k.o terus,naik signal, service currently not available..tukar decoder lain pun ttp sama gks..dh naik check piring pun satelite signal 0,xde berubah apa…cmne nak buat ni?

   
 151. arina

  11/10/2015 at 4:35 pm

  assalam. saluran 393 saya asyik terputus-putus je. sekejap ada, sekejap takde. apa masalah nya ye?

   
 152. Sree

  19/10/2015 at 12:35 am

  Sejak 2-3 hari Hujan sangat lebat Dan Angin kencing, hari ini Terus bukak Astro dapat
  Mesej “SIGNAL INCOMPATIBLE” …. Apa yang Harus dilakukan tuan?

   
 153. ayu

  04/11/2015 at 4:31 pm

  salam,nak tnya knape kalau decoder tiba2 off..pstue bile tekan on blik trus x dpt signal,tv akk jd xde siaran..nk wat cmne yer..tq

   
 154. saputra

  06/11/2015 at 8:16 am

  Saya cuba jawab sbb sya pernah ada masalah yang sama juga sebelum ni.. Bila tekan switch dekoder tak on… lepas tu off balik, dan on balik boleh pulak… cuba tutup dulu suis elektrik, dan tanggalkan semua kable dan cabut kable di belakang decoder… pasang balik dan on balik decoder..selamat mencuba

   
 155. nadia

  19/11/2015 at 2:37 pm

  salam, nak tanya. sy boleh on astro seperti biasa, gambar pun display seperti biasa. tapi die punya info display terlalu besar. macam mane nak buat ye.? tq.

   
 156. eika

  20/11/2015 at 8:31 pm

  Assalam.. sy nk terangkn pun x thu.. tapi mslh kat sini.. bila sy on astro ja.. decoder langsung x de menunjukan jam spt biasa. Dia suh setting blik.. n then kekuatan signal thap 0.. kualiti signal pula BER:10000000.0E-7.. x phm laa ceq knp…

   
  • haikal

   18/12/2015 at 12:24 am

   saya pon mengalami hal yang sama tolong camne nak betulkan

    
 157. raine

  22/11/2015 at 12:21 am

  Assalam..tuan.. Sy mula pasang astro njoi pd 6/11/2014. Pd 13/11/2015 jam around 8.30pm sms mkn mlm dgn family sambil tonton astro Maya, tiba2 decoder signal off n screen TV blank wrna biru. Adakah something dlm decorder terbakar? (Cuaca baik ms tu). Sy dah call techncn dtg n test dgn adaptor, decoder masih x da signal(no power) tuan bole tak advise dmana perlu sy hantar decorder utk repair? Astro pula katanya x jual decoder kena regis baru…Takkan sy perlu buang duit register lagi since sy dah ada akaun astro njoi? Or mcm mana sy boleh beli decoder baru? T.kasih tuan…

   
 158. nur

  26/11/2015 at 12:34 am

  Sy punya decoder takboleh receive singnal drpd remote control. Lampu dekat decoder menyala (hijau) bila tekan button dekat decoder tu je. Nak alih channel lain takboleh. Padahal remote x rosak pun. And kat decoder tu, takde tulis channel (bila on) ada lampu hijau je. Mcm mana eh?

   
 159. leleng

  16/12/2015 at 7:53 am

  saya baru pasang astro beyond kelmarin bilang technician jam 5 ptg channel dah ada tp lepas jam 5 ptg still tkda. kat scren tv cuma ada tulisan “we apoligise for service interruption” dan ia suruh resume service dengan htr sms . tp bila dah hantar sms reply card astro invalid

   
 160. Myra

  03/01/2016 at 11:23 pm

  Hai, saya ada masalah berkenaan astro, tidak pasti sama ada astro atau tv, boleh tukar channel tapi nak tukar language subtittle, and tak display nama cerita dekat bawah

   
 161. Mazlina

  09/02/2016 at 5:03 pm

  Kenapa PVR saya tidak dapat digunakan apabila hendak merakam cerita di saluran astro?

   
 162. Zam266

  12/02/2016 at 3:19 am

  Salam tuan.. Decoder astro saya ada masalah bila boot keluar software update tapi update x bergerak hanya 1% je.. Kemudian di screen decoder di papar ‘update error’. Kemudian decoder boot semula berterusan keluar ‘update error.. Macam mane nak buat? Tolong tunjuk ajar…

   
 163. wahila

  22/02/2016 at 3:17 pm

  Hubungi atau wasap saya 0172858116 harga boleh nego lagi, kalau ambik banyak:-

  Astro Beyond Outdoor unit

  packages includes;

  > 65cm Dish (new black color)
  > Single / DUAL LNB from SHARP (Japan) or Invacom (UK)
  > 20 / 40 meters RG6 Belden (USA) Coaxial cable
  > Wall mounting with adjustable angle
  > Bracket
  > Socket
  > Screw
  > Installation Manual

  single set ODU rm60 = 1 – 5 sets
  rm50 = 6 – 15 sets
  rm45 = 16 sets ++++

  dual set ODU rm70 = 1 – 5 sets
  rm60 = 6 – 15 sets
  rm55 = 16 sets ++++

  quadl set ODU rm85 = 1 – 5 sets
  rm75 = 6 – 15 sets
  rm70 = 16 sets ++++

   
 164. linnie

  27/02/2016 at 7:20 pm

  saya baru pasang astro pvr tapi siaran 393 hd xdapat pula nak rekod..kenapa eh?

   
 165. Azizah Rahman

  30/03/2016 at 11:35 am

  Bagaimana nak atasi tiba2 suara tv hilang, berpunca anak tersentuh wayar belakang tv, gi set x jadi, bila tekan suara kuar gambar earphone tapi tetap tiada suara, Tolong yer, nak set pada remote tv or remote pada Astro. mohon penjelasan. Terima Kasih.

   
 166. Zam

  05/04/2016 at 12:22 am

  Saya ada mslh dgn decoder, decoder tak blh hidup adakah masalah kabel ataupun ada masalah lain ?

   
 167. hana

  22/04/2016 at 11:03 am

  saya baru sahaja melanggan saluran citra pada NJOI saya tetapi setelah sehari saluran yang saya langgan dikatakan saya tidak melanggan dan membelinya . Padahal sebelum ini saluran itu keluar tetapi keesokannya tiada langganan katanya. Saya melanggan untuk seminggu tetapi selepas sehari katanya tidak melanggan . apa yang harus saya lakukan ???

   
 168. den

  09/05/2016 at 12:36 pm

  Salam. Nak tanya kalau decoder (astro beyond) masih ok tp connection dgn lcd tv tidak dpt siaran gmbr n audio? Adakah keadaan ini berkait rapat dgn masalah cable or masalah tv itu sendiri?

   
 169. amira

  24/05/2016 at 4:04 pm

  assalam. saya nak tyer. baru2 ni saya ad tukar pakej dri family basic hd ke bukan hd. gner decoder astro b. yond tpi tv sharp yg x support hd pun. selama saya gner decoder tu xde ape2 msalah pun. cume nak tyer. mase saya nak tukar ke pakej bkan hd tu operator tu sruh saya cabut wayar yg ade 3 kaler yg ade kat decoder astro b. yond. tpi saya x sure yg mne satu n then ape next step lpas da bukak wayr tu?

   
 170. khatijahnordin

  03/06/2016 at 12:03 pm

  Kenapa paparan skrin tv saya tidak keluar info apabila nak ke channel lain, even no channel pon tidak terpapar. Lagi satu, nak tukar sub pon tak boleh sebb tiada paparan penukaran. Apa y perlu saya buat?

   
 171. mohdkhairul

  03/06/2016 at 3:27 pm

  Saya nkbtnya dekoder astro saya keluar auto update.kat tv tulis software update.masalahnya dah 4hari keadaan sama juga.xde apa2 respom.kenapa ye.

   
 172. Nabila

  10/06/2016 at 9:05 pm

  mcm mana nk buat kalau tv jd status mute…?
  mute tu bkn volume…simbol tu duk sblh kanan ats

   
 173. shamlan

  12/06/2016 at 9:24 am

  Masalah saya skrin tv sekejap ada sekejap tak ada. Kad pintar sudah dicuci tapi masih keluar mesej …Sila pastikan Kad Pintar anda dimasukkan sepenuhnya.

   
 174. yatt

  12/06/2016 at 11:16 pm

  mcm mana nk buat ye klu ttekan dekat tetapan pemasangan baru…da la xtau nk tekan apeni…

   
 175. masyana

  21/06/2016 at 4:38 pm

  Kenapa agaknya decoder injoi sy on cuma ada jam TP x ble on channel.tiba2 sj mcm tu x da kacau apa2.. Cuma tunjuk simbol –:–

   
 176. Azira

  23/06/2016 at 10:40 pm

  Asslam, kenapa rakaman astro pvr ni bila nak buka tengok rakaman yg saya rakam sebelum ni bila tekan tonton then rakaman dia tak ada gambar tak ada suara semua jadi hitam dan saat rakaman berubah ke puluh minit. Sila beri bantuan ? 😊

   
 177. kasim

  29/06/2016 at 9:14 am

  boleh ke sekiranya smart card astro beyond pvr bertukar pada receiver pvr yang lain. Ini disebabkan receiver saya yang lama itu mengalami masalah ‘motherboard’. jadi saya nak memindahkan smart card yang aktif ini pada receiver yang lain.. tapi keluar mesej ” you have inserted the wrong smart card”.. boleh tak masalah ini diatasi? ada tak cara utk mereset decorder receiver saya itu agar smart card saya dapat digunakan kembali? sila bantu.. terima kasih

   
 178. sflexx

  02/08/2016 at 11:52 am

  mslh sy skrg ni, chnnel 801 je yg xkluar gmbr..audio ok je, chnnel lain smua ok..mcm mna ya?

   
 179. zakwan

  06/08/2016 at 10:19 pm

  hello..rumah parents sye pkai astro dekoder yg lama.. camna nk upgrade kepada astro beyond tu..bley buat sendiri ke

   
 180. zaliza

  15/08/2016 at 10:53 am

  maaf nk tumpang tny.. kt mana nk beli cable utk HD tu.. ada jual ker..

   
 181. adan

  18/08/2016 at 1:27 am

  dekoder saya kerap bertukar ke mode standby dengan sendiri.. apa sebabnya ye?

   
 182. sol

  19/08/2016 at 2:14 am

  kenapa hd channel je yang takde sound?

   
 183. Lea

  04/09/2016 at 4:58 pm

  Setiap kali nak alih channel HD mesti decoder beyond hang.. Off semua plag and on balik baru ok.. Adakah decoder saya yang bermasalah? Minta pencerahan.

   
 184. nuriah

  22/09/2016 at 1:05 pm

  Kenapa siaran tv kejap ada kejap takda ye

   
 185. Fiza

  04/10/2016 at 6:34 pm

  Salam….boleh tolong sy tak….. macam mn nk tukar channel tanpa tekan tv di remote astro utk tukar channel…. selalu klu tekan no channel terus dpt siaran… tp skrg bila tekan no. Channel dia tulis tiada siaran n kena tekan tv serta dia bg list channel baru dpt tgok cerita tu…..

   
 186. fadir

  12/10/2016 at 4:23 pm

  Untuk decoder Astro Beyond (HDMI output cable) boleh ke guna LCD monitor (DVI-D input) instead of guna TV

   
 187. Amir

  02/11/2016 at 6:57 pm

  Audio tk bunyi. Visual ada. Wayar putih merah tu habis try dah smua tk jadi. Kalau pasang tv(hard disc) tengok movie smua bunyi je. When it comes to astro tk bungi. Any idea?

   
 188. Siti Rabiatul Adawiah Bte Ahmad

  24/11/2016 at 6:34 pm

  Assalam,
  Terima Kasih untuk perkongsian saudara.
  Sy Adawiah,nak tanya ttg dekoder astro sy yg kerap sgt rosak..maksud saya tiada lgsg lampu di skrin dekoder.untuk makluman ini dekoder yg keenam dalam jangka masa 3 bulan.Kadang2 sy rsa mm nak terminate je..sebab penat tiap 2mggu call astro sbb dekoder rosak..plug tak ada masalah apa2 sbb tv radio pn guna plug tu still on.Minta jasa baik saudara untuk bantu sy cara terbaik yg perlu selain dari guna khidmat service astro.Boleh whatapps sy terus di nombor 01777651844

   
 189. usoft

  12/12/2016 at 10:43 pm

  siaran hd tersekat yg lain ok mcmane nak settle bende nie

   
 190. asmawi

  15/12/2016 at 4:26 pm

  Assalam… decorder Njoi saya takde power masuk… bila test cable power kat decorder astro ok pulak. Mohon pencerahan. Terima kasih.

   
 191. afiq

  22/02/2017 at 3:58 am

  salam.. saya punya decoder selalu naik “BOOT”.. pastu hilang balik.. x boleh bukak astro.. tolong jap

   
 192. Arshe

  22/02/2017 at 6:45 pm

  Salam dan slmt sejahtera,
  Sy mnghadapi mslh di mana paparan info hilang…skrg ni astro sy hilang semua tulisan y sepatutnye ade apbila kita tekan ok or info..skrg just blh tuka channel n volume tnpa dpt mlihat paparan di tv…
  Mohon pencerahan ape y patot sy buat?

   
  • nono

   08/04/2017 at 9:00 pm

   cmna mslh xdapat paparan info ni…? pls help

    
 193. azei

  04/05/2017 at 2:43 am

  Recording tak dpt cancelled

   
 194. azei

  04/05/2017 at 2:43 am

  Recording tak dpt cancelled

   
 195. Yanuar

  19/06/2017 at 9:36 pm

  Salam..nak tanya..bila saya on suis lampu layar tv astro jadi blank tapi suara ada..dan ada pesan macam SCNA..tunggu dalam 1 menit gambar muncul normal balek..tpi bila mainkan suis lampu lagi dia jadi lagi..bukan trip DB..tpi tv jadi takda gambar dan muncul pesan SCNA..tpi suara masih jalan

   
 196. MOhd shafiq nasution Bin Mohd yasin

  21/06/2017 at 10:02 pm

  Assalam encik mcmne dgn decoder sy xblh detect remote control mcmne.sy nak. Repair sbb sy Dah bli bateri baru n remote baru tp decoder xblh Nak detect jgk blh Tolong sy tq

   
 197. MOHAMAD AMIRUL IZZUDIN BIN YAZID

  13/07/2017 at 7:09 am

  Astro dirumah mengalami , paparan info terlalu besar . Sehingga xdapat untuk tngok . Bagaimana cara untuk kmbalikan pd paparan yg asal .

   
 198. Mohd subri

  05/08/2017 at 11:38 am

  So ingin bertanya jika masalah tentang siaran tk clear,bkn semua siaran yer yg tk clear,so apa masalah nya?Dan blh ker trouble shoot..?

   
 199. shamsul khamis

  22/11/2017 at 8:51 am

  TV saya tiada signal selepas piring dipindahkan. Bagaimana penyelesaiannya. Sudah banyak kali buat panggilan ke customer service tapi sukar untuk bercakap dengan operator. Mohon bantuan..

   
 200. 🐛 (@dinaazmani)

  23/11/2017 at 3:16 pm

  Kenapa di screen astro ini dia kata ‘untuk kualiti video yang lebih baik , sila tukar resolusi anda di tetapan >paparan< resolusi. ' macam mana saya hendak hilangkan ayat itu di screen astro saya kerana ia mengganggu saya untuk baca subtitle cerita sedangkan saya sudah lakukan apa yg disuruh mengikut info di atas.

   
 201. Jainum binti abdul

  01/12/2017 at 7:12 pm

  Apakah masalah recorder apabila di tutup Dr suis. Then kita hendak menonton kita on. Tetapi berlaku masalah di situ iaitu lambat memberi respon. Sehinggah terpaks off berkali kali. Apa masalah sebenarnya. Sila beri respon.

   
 202. Effa

  08/12/2017 at 2:26 pm

  saya ada masalah tentang astro byond .. buka astro boleh tapi tiada gambar dan suara..hanya ada subtitile sahaja..bagaimana nak betulkan masalah tersebut?

   
 203. MUHAMAD ARIF BIN ABU BAKAR

  08/01/2018 at 4:27 pm

  Saya ingin tahu kenapa astro saya selalu TerPadam contoh Gambar visual tak ada dan naik kat tv gangguan hujan Padahal ketika hujan tidak turun ketika saya tutup Plaq Current ,saya Cabut kad astro saya Gosok,sy Bukak balik current visual ada balik Tapi dalam 10 minit Saja lepastu perkara yang sama kembali Jadi .. Kenapa ya apa patut saya buat?

   
 204. fahmi

  31/01/2018 at 9:50 pm

  terima kasih byk atas panduan yg tuan telah berikan…masalah astro saya selesai.anak kecik main decoder,terus x keluar siaran.cuba potong cable blkg sket pastu psg blk trus ok.terima kasih byk tuan….

   
 205. Nik nurul husni n ibrahim

  08/02/2018 at 12:03 pm

  Macam mana nak upgrade astro?

   
 206. MOHD RIDUAN

  26/02/2018 at 12:11 am

  Saya baru membawa tv lcd toshiba model 40CV700E dari kampung utk dipasang dirumah….masalahnya visual jadi hitam putin setelah disambung ke astro….adakah wire kuning bermasalah…wire putih dan hitam betul pada kedudukan audio

   
  • MOHD RIDUAN

   26/02/2018 at 12:12 am

   Sory warna merah dan putih betul di kedudukan audio

    
 207. Gothic Dollz

  14/04/2018 at 12:21 pm

  camne kalau wire decoder kene gigit tikus?kne panggil orang astro jugak ke camne?

   
 208. As

  09/06/2018 at 11:59 am

  Ya allah…dah penat pagi ni..ubah kedudukan tv..pasang balik..xleh dah..stb anda sdg bermula..service tergendala…pasang blk pun sama…call astro dh byk kali…bz manjang…

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: